Élelmiszeripar

Ebben az évben is megtartották az Európai Mézes Reggeli program magyarországi rendezvényeit. A központi eseményt Tiszagyendán rendezték.

  • Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott csokoládét számla nélkül értékesített Magyarországon.

  • Magyarországon is megtartják 2. Olasz Gasztronómiai Világhetet. Ugyanis idehaza egyre kedveltebbek az olasz élelmiszeripari termékek, a magyarok ebben az évben várhatóan 12 százalékkal több olasz élelmiszert, bort vásárolnak.

A magyarok az ünnepekben főleg pontyot fogyasztanak, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően – nyilatkozta a Népszavának Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Kft. tulajdonosa.

Az alkoholosital-szektor helyzetét tekintette át az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottsága. Mint elhangzott, a borexport nőtt, a borimport csökkent. Utóbbi a piacszervezési intézkedéseknek is köszönhetők.

  • Nitrogénnel dúsított sört dob piacra a Borsodi. Az új sörrel az volt a cél, hogy ne egy újabb ízt, vagy komlófajtát mutassanak be, hanem a piacon hosszú távon megmaradó gyártási…

  • Az előkelő 20. helyezést érte el a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú 5 puttonyos aszúja a világ egyik vezető bormagazinja, az amerikai Wine Enthusiast éves top 100-as listáján.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) többéves egyeztetéseinek köszönhetően november 17-től lehetővé vált tizenhárom magyar társaság számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaságba.

  • Háromoldalú együttműködési megállapodás született a tejágazattal kapcsolatos adatszolgáltatás fejlesztéséért. Az együttműködésben résztvevő szervezetek közös célkitűzése a hazai tejpiac védelme és megtisztítása.

  • A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács november 14-én tartotta meg VII. Tejágazati Konferenciáját. Elhangzott, hogy a tanács szorgalmazza a tej és az alapvető tejtermékek áfájának csökkentését.

Megjelent ,,A kkv-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén című" felhívás, amelyre többek között élelmiszeripari vállalkozások is jelentkezhetnek.

  • Október 24. óta újra be lehet nyújtani a támogatási igényeket a 120 milliárd forintos keretösszegű „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című (GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú) felhívásra, mivel a pályázat kiírója…

  • Az Agrármarketing Centrum a meghirdetett „A belföldön megvalósuló, elsősorban tudástranszfer célú rendezvények (Kódszám: AMC-P-17-4)”, illetve a „A belföldön megvalósuló rendezvények: fesztiválok, illetve vásárok keretében hazai termelők, illetve termékeinek promócióját szolgáló…

  • A magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő program támogatására írt ki két pályázatot 90 millió forintos keretösszeggel az Agrármarketing Centrum (AMC).

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok