Gabona- és édességipar

Noha export- és belpiaci eladásait is növelte, vélhetően romló eredménnyel zárhatja 2017-et a magyar élelmiszeripar – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke, a NAK alelnöke. A fejlődéshez szükség lesz növekvő költségeik átadási árakban való elismertetésére és a 300 milliárd forintos uniós támogatás hatékony felhasználására is.

 

„– Az első három negyedév KSH-adataiból az szűrhető le, hogy a négy főnél többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek termelésének volumene 2 százalékot meghaladóan nőtt. Ez körülbelül fele a teljes ipar hasonló mutatójának. Az élelmiszeripar belföldi értékesítésének növekedése is 2-2,5 százalék körül mozog, ami gyakorlatilag megegyezik az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedő cégek forgalmának növekedésével. Tehát a hazai eredetű termékek megtartották előző évi belpiaci részesedésüket, ami az elmúlt másfél évtizedben ritkán fordult elő. (…)

– Most úgy tűnik, hogy éves szinten az export növekedése is 2-3 százalék között alakulhat, de figyelembe kell vennünk, hogy az év utolsó három hónapjáról még nincsenek megbízható információk. Az eredményesség megítélése még nehezebb. Az ágazat számára az egyik legfontosabb költségtényezőt jelentő mezőgazdasági alapanyagok termelői ára októberig 4,5 százalék körül növekedett. Hasonló mértékű volt az élelmiszeripar belföldi értékesítési árának változása is, míg az exportárak emelkedése ettől elmaradt. Mivel a másik jelentős költségtényező, a munkabér is átlagosan több mint 10 százalékkal növekedett, viszonylag nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy az élelmiszeripar egészének eredményessége romlott 2017-ben. (…)

– Úgy vélem, hogy az a 150 milliárd forint körüli összeg, amelyik a Vidékfejlesztési program keretei között a mikro- és kis méretű élelmiszer-feldolgozókhoz, illetve a feldolgozást tervező mezőgazdasági termelőkhöz kerülhet, e cégkörnek érdemi segítséget jelent.

– Az úgynevezett kombinált eszköz (…) alkalmazásáról a piaci szereplőknek még nincs tapasztalatuk. (…) Abban reménykedem, hogy az első pozitívan elbírált pályázatoknak hírük megy, s az egyelőre idegenkedő cégeket is meggyőzi e támogatási eszköz alkalmazhatóságáról, mert ebben a körben is nagy szükség van a technológiai fejlesztésekre."


A teljes interjú itt olvasható.


(vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok