`

Az élelmiszer-termelésben résztvevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi elemzését tette közzé az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái pozitívan változtak az előző évi eredményekhez képest.


Az elemzés célja az élelmiszer-termelésben működő szervezetek 2016-os gazdálkodásának bemutatása a 2015-ös eredményekhez hasonlítva. A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékenykedő kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozások adóbevallásának adatai pontos (nem becslésen alapuló) információt nyújtanak az üzemek működésének pénzügyi, vagyoni és jövedelmezőségi helyzetéről. Ezen adatok áttekintésével és elemzésével, illetve időbeli összehasonlításával valós képet kapható az érintett ágazatok adott évi teljesítményéről, eredményéről.

A mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye 103,4 milliárd forintról 105,4 milliárd forintra, az üzemi tevékenységből származó eredménye pedig 107,3 milliárd forintról 114,8 milliárd forintra emelkedett 2016-ban. Ez utóbbi eredménytöbblet a bevételek 4,5 százalékos (96,3 milliárd forint) növekedésének köszönhető, miközben a ráfordítások szintén bővültek, ám a bevételeknél kisebb mértékben, összességében 4,3 százalékkal (88,9 milliárd forint). Összességében a mezőgazdasági társas vállalkozások az adófizetési kötelezettséget követően az előző évinél 1,1 milliárd forinttal nagyobb, 95,2 milliárd forint adózott eredményt értek el 2016-ban. A mezőgazdasági vállalkozások pénzügyi műveleteinek eredménye továbbra is veszteségesnek minősült. Fontos megemlíteni azonban, hogy a számviteli változások befolyásolták az eredmények alakulását.

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági társas vállalkozások száma mintegy 5 százalékkal csökkent, összes eszközállományuk 2,8 százalékkal 3100 milliárd forintra bővült az előző évhez képest. Az eszközállomány növekedését a pénzeszközök és a befektetett pénzügyi eszközök jelentős bővülése eredményezte. A források között a saját tőke állománya bővült számottevően, azon belül is az eredménytartalék és a jegyzett tőke állománya nőtt érdemben. Míg a tőkeállomány bővült, a kötelezettségek állománya csökkent, ezáltal a mezőgazdasági vállalkozások eladósodottsága tovább javult 2016-ban.

Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái pozitívan változtak az előző évi eredményekhez képest 2016-ban. A legfontosabb változást a pénzügyi műveletek eredményének jelentős emelkedése és pozitív tartományba kerülése jelentette, amely így +4,7 milliárd forintra nőtt 2016-ban. Ennek hátterében elsősorban a pénzügyi műveletek bevételeinek kismértékű, 3,3 százalékos növekedése, illetve a ráfordítások jelentős, 19,1 százalékos csökkenése állt. Az élelmiszeripari szakágazatok jövedelemhelyzetének pozitív irányú változását mutatja, hogy tovább javult az árbevétel-arányos nyereség (ROS) 3,3-ról 3,8 százalékra. Annak ellenére, hogy az élelmiszeripari társas vállalkozások száma a 2015. évi 5335-ről 5250-re csökkent, az összes eszközállományuk 7,2 százalékkal 2633,1 milliárd forintra bővült az előző évhez képest. Az eszközökön belül az állományok megoszlása hasonló volt az előző évihez. Az eszközök állományának 177,5 milliárd forintos növekedését a befektetett eszközök 111,7 milliárd forintos bővülése segítette legnagyobb mértékben. A források esetében a tárgyévi növekményt teljes egészében a saját tőke növekedése okozta, és valamelyest a kötelezettségek csökkenése is ellensúlyozta.

A részletes elemzés itt elérhető.


(AKI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám