Óvodásoknak és iskolásoknak indít programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszer-pazarlás megelőzésére.
A programban részt vevő IX. kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára felidézte, 2016-ban indult a NÉBIH Maradék nélkül! című programja, amely a háztartások élelmiszer-pazarlásának megelőzésére koncentrál, és ezt terjesztik ki most az óvodás és általános iskolás korosztályra.
– Mert a tudatos vásárlással, a helyes konyhatechnológiával és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek a legkönnyebben gyerekkorban sajátíthatók el – mondta az államtitkár.
Hozzátette, a kisebb gyerekeknek Ételt csak okosan! címmel mesés, játékos formában tartanak foglalkozásokat az élelmiszerbiztonságról, a tudatos vásárlásról és a biztonságos ételkészítésről. A nagyobbaknak Maradék nélkül! címmel egy tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel otthon csökkenthetik az élelmiszer-pazarlást.
– A gyerekek az így megszerzett tudást továbbadhatják a szülőknek, így az szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé – fogalmazott Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy újra szeretnék megteremteni az élelmiszerek „erkölcsi elismerését" is.
Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, és egy átlagos magyar család 50 ezer forint értékű, feleslegesen megvett élelmiszert dob ki. A programról további információ a maradeknelkul.hu oldalon érhető el.
(MTI)