Gabona- és édességipar

Meghatározó ágazati vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését, a Magyar Pékszövetség pedig készen áll az egyeztetésre a felálló új kormánnyal.


A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A szervezet üdvözli, hogy meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését – közölte a szervezet. A szövetség utalt arra, Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét, és emiatt a lépés – a gazdaságfehérítő hatással együtt – a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben.

Septe József, a Pékszövetség elnöke hozzátette: az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is.
– Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők – mutatott rá. – Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez minden érintett szerint hatékony volt.

Septe József reményét fejezte ki, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését. Az ágazat szereplői készen állnak az egyeztetésre, a vállalkozások az áfacsökkentésből adódó mozgásteret felzárkózásra, a versenyképesség fejlesztésére tudják fordítani.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei