Gabona- és édességipar

A Gyermelyi Tojás Kft. 1,7 milliárd forintos beruházással új takarmánygyárat épített, a létesítmény évi 60 ezer tonna keveréktakarmány gyártására alkalmas.

 

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. A cégcsoport egy teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A Gyermelyi tészta fontos alapanyaga a saját termelésű, friss tojás. A Gyermelyi Tojás Kft. Magyarország legnagyobb tojástermelő vállalkozása. Két nevelőtelepen nevelik a jércét, három tojásfarmján pedig összesen 540 ezer tojótyúkot tartanak, ahol évi 140 millió darab tojást termelnek.

Jércenevelés és tojástermelés legfontosabb alappillére a jó minőségű takarmány. A most átadott, 10 t/óra kapacitású üzemben, a legmodernebb technológia alkalmazásával, kiváló minőségű takarmánnyal támogatják a magas szintű tojástermelést.  A takarmány-alapanyagok nagy részét a vállalatcsoport növénytermesztése biztosítja. A saját állatállomány ellátásához évi 23 ezer tonna takarmányt szállít az üzem a vállalat farmjaira. A tápok magas beltartalmi minőségének köszönhetően kifogástalan minőségű tojás kerül a tésztagyárba és a vevőkhöz. A másfél év alatt megvalósult beruházást követően jelentősen megnövekedett a kapacitás, ez a korábbiaktól eltérően immár külső partnerek kiszolgálására is lehetőséget teremt, mely egyben cél is az ágazat számára.

A takarmánygyár alkalmas dercés és granulált takarmány előállítására, valamint a késztakarmány folyékony alapanyaggal (enzimmel, vitaminnal), illetve olajjal való bevonására is. A korszerű berendezések lehetővé teszik a mikro- és nyomelemek pontos adagolását, mely az alkalmazott technológiának köszönhetően hatékonyabban hasznosul, és épül be az állatok szervezetébe. A takarmánygyár vezérlése, mérlegrendszere teljesen automatizált, és a vállalat igényeihez szabott.  Az üzem alapanyag-beszerzési, tárolási, technológiai, minőségbiztosítási rendszere a garanciája annak, hogy az előállított tápok maximálisan kielégítsék az állatok igényét.

Az átadott acélszerkezetű torony 9 emeletes és magában foglalja az alapanyag-tárolásra alkalmas tartályok egy részét és a tehergépkocsi töltőfelületet is. A szerkezet 360 négyzetméter alapterületű és 37 méter magasságú, szendvicspanel borítással. A kor igényeinek megfelelően az alapanyagok fentről lefele áramolva, emeletenként mérési vagy feldolgozási folyamaton mennek keresztül. A gyártás végén elkészülő dercés vagy granulált ömlesztett takarmányt speciális tartályautók szállítják a saját telepekre és a partnerekhez.

Az új üzem Gyermelyi Tojás Kft. tojástermelő kapacitásának tervezett bővítését is képes kiszolgálni. A tojástermelés növelését pedig a tésztagyár hamarosan befejeződő fejlesztése indokolja, mivel a 7,1 milliárd forintos beruházással megduplázzák, évi 70 ezer tonnára növelik a kapacitását, emellett a héjas tojás értékesítését is növelni kívánja a cégcsoport.

A Gyermelyi Zrt. két malommal is rendelkezik. Évente 140 ezer tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. A 8880 hektáron gazdálkodó növénytermesztő ágazat a vetőmag előállításától kezdve felöleli a teljes termesztési folyamatot.


(forrás és kép: Gyermelyi Vállalatcsoport)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok