`

Nagyon nehéz elképzelni, milyen lenne az emberi táplálkozás fűszerek nélkül. Ezek szerepe nem sokat változott az évezredek során.


Ételeinket sokféle módon ízesíthetjük fűszerek nélkül. A konyhatechnológia mindennapos varázslatai közé számos olyan művelet tartozik, melynek eredménye az íz megváltozása: ilyen például a pirítás, a sütés, de még a főzés is. Ilyenkor különböző kémiai reakciók játszódnak le, talán a legismertebb közülük a fehérjék és a szénhidrátok magas hőfokon végbemenő kölcsönhatása, amit a tudomány Maillard-reakciónak nevez. A francia kémikusról elnevezett folyamat adja többek között a sült hús, a kenyér, a péksütemények vagy a hasábburgonya jellegzetes ízét és illatát.

A fűszerezés esetén nem kémiai reakciókat használunk ki, hanem illóolajban gazdag növényi részek ízesítő hatását. Általában az a célunk, hogy segítségével kiemeljük, gazdagítsuk az ételek ízét, de bizonyos esetekben a fűszereket bevethetjük az erősebb ízek ellensúlyozására, tompítására. Ez utóbbira kitűnő példa a virsli vagy párizsi készítésekor felhasznált fehérbors, vagy a májas hurkához adott majoránna, mert ezek elnyomják a húsok mellékízét.

A modern konyha és ezáltal táplálkozásunk is elképzelhetetlen fűszerek nélkül. A fűszerek segítségével nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem egészségünket is befolyásolhatjuk. Közismert például, hogy a magas vérnyomású betegeknek ajánlott kevesebb sót fogyasztani, így az ő étrendjükben kiemelt szerep jut a só ízét pótló változatos fűszerezésnek. Apropó, ha már a só került szóba: a jól átgondolt, kifinomult fűszerhasználat segítené, hogy a magyarok nagyon magas sófogyasztása (az ajánlott napi 5 gramm helyett átlagosan 10-15 gramm bevitelünk) csökkenjen, ezzel pedig mérséklődjön a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ebben nagy szerepe lehet az élelmiszer-előállítóknak, mivel a mérések szerint az összes sómennyiség 70-75 százalékát a feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el.

Míg az erősebb fűszerezés jót tehet egy roborálásra (erősítésre) szoruló beteg energiabevitelének növelésében, vagy a csökkenő ízérzékeléssel együtt élő idősek esetén, néhány betegségnél viszont egyes fűszereket javasolt elhagyni az étrendből: legtöbbször a bors és a csípős fűszerek ilyenek, de például vesebetegség esetén a fűszerpaprika is tiltólistára kerülhet.

A fűszerek között gyakran találunk gyógynövényeket is, illetve egyes fűszereket gyógyító céllal is használunk. Ilyen például a köménymag és az ánizs, amik közismertek szélhajtó és görcsoldó hatásukról, ezért teájukat már csecsemőkortól ajánlják. A gyömbér szintén rendelkezik görcsoldó, fájdalomcsillapító hatással, de bevált népi gyógyír émelygés, tengeri (manapság inkább légi) betegség ellen.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint az évezredes tapasztalatok megállják a helyüket a fűszerek gyógyhatásait illetően, azonban az utóbbi években számos téves vagy legalábbis féligazságokon alapuló információ került be a köztudatba a fűszerekkel kapcsolatban.
– A fűszerek hatóanyagai, az illóolajok, szín- és ízanyagok rendkívül gazdagok antioxidáns hatású polifenol típusú vegyületekben, amelyek bizonyítottan védelmet nyújtanak az oxidációs reakciók során felszabaduló szabad gyökök ellen. Több kutatásban is sikerült már bizonyítani, hogy ezek az anyagok szerepet játszhatnak nem fertőző krónikus betegségek, sőt egyes esetekben tumoros elváltozások esetén is. Azonban ezen kutatások jelentős része in vitro, azaz laboratóriumi, vagy állatokon végzett kutatás, nagyon kevés vizsgálatot végeztek emberek bevonásával. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a fűszerekből általában kisebb mennyiséget fogyasztunk, így csekély a belőlük származó biológiailag aktív anyagok bevitele is, de még fontos kiemelni azt is, hogy az emésztés során ebből mennyi hasznosul – mondja a szakember, aki szerint például a fahéj sem jó vércukorszint szabályzó, pedig sokan annak gondolják: – Egy friss, 2016-es kutatás során nem sikerült bizonyítékot találni erre, amely során cukorbetegeken vizsgálták napi 120-6000 milligramm fahéj fogyasztásának hatásait.

– Amíg azonban a tudósok tovább kutatják a fűszerek tulajdonságait, mindenkit arra biztatok, hogy a kiegyensúlyozott étrend részeként bátran és kreatívan használja a fűszereket, amennyiben nincs olyan betegsége, amely korlátozná ebben. Sőt, még a betegségek esetén tartandó diéta sem kell, hogy ízetlen legyen. Sokan úgy gondolják, hogy egészségük megőrzése vagy visszanyerése érdekében le kell mondaniuk a fűszerek többségéről, azonban ez egyáltalán nincs így. A sófogyasztást viszont sokaknak csökkentenie kellene, a megszokottnál kevésbé erőteljes ízt fűszerekkel, például friss fűszernövények használatával tehetjük izgalmassá. A csípős, erős ízű fűszerek használatát alkalmanként, valóban „az íze kedvéért” ajánlom csak, viszont rajtuk kívül még több tucatnyi fűszert használhatunk a konyhában. Manapság egyre népszerűbbek a fűszerkeverékek, segítségükkel gyorsan, kevesebb fáradtsággal érhetünk el összetett ízhatást. Érdemes kísérletezni a konyhában, elszabadulva a magyarokra jellemző só-bors-pirospaprika-hagyma alapoktól, és minél több ízt kipróbálni ételeinkben. Akár egy szendvicset is feldobhat pár friss bazsalikomlevél, a hétköznapi burgonyapürét is éttermi fogássá változtathatjuk csipetnyi őrölt szerecsendió segítségével – árul el néhány tippet zárásként a dietetikus.


(Forrás: TéT Platform) (fotó: Pixabay)

 


A fűszer és gyógynövények témájában további információt a NAK Élelmiszeripari hírlevelének szeptemberi számában olvashat.


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám