A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2018. október 26-27-én rendezte meg a „Tanuljunk együtt!” programsorozat zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témájú elméleti és gyakorlati szakmai napját összesen 19 tagunk számára.
Mindennek az alapja a tudás, illetve annak fejlesztése. A rendezvény célja ennek megfelelően az elméleti és gyakorlati tudás átadása. A tagjaink rendelkezésére bocsátottuk azt a tudást, amely termelésük hozzáadott értékének növekedésére és előállítási technológiájuk jelenlegi szintjéhez képest javulást eredményez.
A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén megrendezett program első napján bemutatásra kerültek a vonatkozó jogszabályok, előírások, élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelmények. A résztvevők megismerhették az alapanyagokra vonatkozó előírásokat, a zöldség- és gyümölcstartósítás alapjait, a csomagolóanyagok szerepét és fontosságát, a használható adalékanyagokat, valamint esetleges kiváltásuk lehetőségeit. Áttekintették a címkézési előírásokat és megismerkedhettek a legújabb innovációs eljárásokkal, trendekkel, fejlesztési javaslatokkal. A második napon bontott csoportokban zajlott a gyakorlati program. A gyümölcsfeldolgozás során a lekvár- és befőttfélék, a levek, a szörpök és az aszalt termékek, a zöldségfeldolgozással kapcsolatban főként a zöldségkrémek előállítását, a savanyítást, a zöldséglevek és -csipszek készítését mutatták be.
Előbb elmélet, aztán gyakorlat volt...
A gyakorló termékkészítők számára is hoztak újdonságot az elméleti- és gyakorlati bemutatók, ugyanis így átláthatták a teljes folyamatot, a helyes eljárások szükségességét, valamint az oktatók felhívták a figyelmet a kockázatos munkaműveletekre, és potenciális hibaforrásokra. Az interaktív tudásátadás során lehetőség adódott a szakemberekkel történő közvetlen beszélgetésre, konzultációra, amit az aktív résztvevők ki is használtak. A program során az elméleti és gyakorlati bemutatók is felkeltették a résztvevők érdeklődését és a saját eljárásukat, valamint az ezzel kapcsolatosan megfogalmazott kérdéseiket is meg tudták vitatni.
A tapasztalatok és a résztvevők visszajelzései alapján a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás területén szükség van a program folytatására, akár a tematika kibővítésével.
(nak.hu) (fotó: nak.hu)