Az újabb V4-es összefogásnak köszönhetően, a decemberi módosítást követően, a román uniós elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló jogszabály-tervezetbe.


Elégedetlenségüket fejezték ki a 2018 decemberi Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén a V4-országok agrárminiszterei – köztük Nagy István tárcavezető is – azért, mert az osztrák kormány EU-s féléves elnöksége alatt kivette a jogalkotási csomagból az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozást.

A 2019. január 1-től az osztrákoktól az elnökséget átvevő román kormány, a V4 országok összetartásának köszönthetően, visszatette a kettős mércéről szóló javaslatot. Az elsődleges cél az, hogy olyan uniós jogi szabályozás szülessen, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja ezt a jelenséget. Az Agrárminisztérium üdvözli a döntést, mert továbbra is elfogadhatatlannak tartja a kelet-európai állampolgárok ilyen jellegű megkülönböztetését.


(forrás: AM Sajtóiroda)