Hús-, baromfiipar

Szorosabbá kívánjuk tenni a közös munkát Kínával és szándékunkban áll, hogy a hídfő szerepét töltsük be a kínai-magyar együttműködésben – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a távol-keleti ország egyik szakmai kiállításán.


A kínai Henan tartomány Zhumadian városában megkezdődött 20. Élelmiszeripari Termékek Országos Vásárán, amelyen magyar húsüzem, borkereskedők és feldolgozóipari technológiát képviselő vállalkozások is bemutatkoznak. A kiállítás megnyitóján a miniszter hozzátette: földrajzi elhelyezkedésünket kihasználva egyfajta logisztikai központ szerepet kívánunk betölteni Magyarország és a régió közötti kereskedelmi áruforgalomban.

A magyar tárcavezető agrár-együttműködési lehetőségekről tárgyalt az élelmiszer-feldogozásban élen járó 100 milliós tartomány kormányzójával. Továbbá a magyar élelmiszeripari termékek exportjának bővítési lehetőségeiről egyeztetett Qu Dongyu miniszterhelyettessel. A vásár kapcsán a miniszter megbeszélést folytatott az üzbég miniszterelnök-helyettessel a magyar agrártechnológia üzbegisztáni átvételéről és meglátogatta a világ egyik legnagyobb húsipari vállalatát, a Henan Shuanghui Groupot, amely évi 20 millió sertést dolgoz fel.

Egy nappal korábban mezőgazdasági együttműködésekről egyeztetett Fazekas Sándor kínai kollégájával. Pekingben kijelentette: a Kínával kiépített kiváló kapcsolatoknak és a magas szintű egyeztetéseknek köszönhetően Magyarország a távol-keleti régió és az Európai Unió közötti, egyre nagyobb áruforgalom logisztikai kedvezményezettje lehet. Hozzátette, hogy Magyarország növelni kívánja a Kínába irányuló agrárexportot.

Látogatása során Fazekas Sándor egyeztetett a mélyhűtött kínai húskészítmények egyik legfontosabb előállítójának vezetőjével, és a feldolgozóipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Henan tartomány mezőgazdasági ügyekért felelős kormányzó-helyettesével. Kiemelte, a Magyarország kész megismertetni a helyi kutatóintézetekkel a magyar gyümölcsfajtákat, valamint a termesztés-technológiai újításokat. Fazekas Sándor szerint a kínai élelmiszer-feldolgozás egyik központjaként működő tartomány - amely egyúttal Kína legnagyobb búzatermesztő régiói közé tartozik - nyitott a magyar élelmiszeripari technológiák, a jó minőségű, GMO-mentes magyar élelmiszerek és a magyar vetőmag iránt. Kína a magyar agrártermékek tizedik legfontosabb felvevőpiaca. A magyar kivitel az elmúlt hat évben a nyolcszorosára nőtt, az agráripari exporttermékek értéke eléri a 67 millió eurót.

 


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok