`

Az év első hét hónapjában 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent Magyarország baromfihúsexportja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A Baromfi Termék Tanács megkeresésére pedig egy magyar képviselő kérdéseket intézett az Európai Bizottsághoz.


Az év első hét hónapjában 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent Magyarország baromfihúsexportja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Csirkehúsból 19,8 százalékkal, pulykahúsból 15,7 százalékkal szállítottunk ki kevesebbet. A legtöbb baromfihúst – 22,5 ezer tonnát – Romániába szállítottuk; a következő két legnagyobb mennyiség az Ausztriába irányuló 14,1 ezer tonna, valamint a német piacon értékesített 12,1 ezer tonna.

A baromfihús-import 84 százalékkal, 42 ezer tonnára bővült január eleje és július vége között a megfigyelt periódusban, amit a szakértők – az exportcsökkenéshez hasonlóan – a madárinfluenzával magyaráznak. A legtöbb baromfihús – 10,7 ezer tonna – Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt.
Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 első harmincnyolc hetében 181,77 euró volt az egész csirke mázsájának uniós átlagára, ami 1,5 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának átlagárához képest. Magyarországon a vágócsirke kilónkénti 246,2 forintos élősúlyos termelői ára ugyanakkor 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz. Az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a képviselő azokra a hírekre kérdezett rá, amelyek szerint az EU a tárgyalások részeként vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára. Erdős Norbert szerint különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes, ezért a vámmentes kontingensek nagyságáról, illetve a humánegészségügyi és a piaci kockázatokról vár választ a bizottságtól.

A képviselő másik kérdése arra vonatkozott, hogy a Dél-afrikai Köztársaság tavaly novemberben magas védővámot vezetett be az EU-ból származó baromfihúsokra, és vám életbe léptetése óta az uniós baromfiszektor heti egymillió eurónyi veszteséget szenved. Azt kívánja tisztázni, milyen lépéseket tesz a bizottság, hogy Dél-Afrika visszavonja a vámot.

 


(forrás: vg.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám