`

Egy kondorosi projektből vált országos programmá a Mintamenza – írta a hirado.hu. A Békés megyéből útnak indult projekt új szemléletet hozott a közétkeztetésbe.


A mára már országos projekt története 2010-ig nyúlik vissza. Ekkor készült egy regionális felmérés a Dél-Alföld száz óvodájában. Lesújtó kép rajzolódott ki az akkori közétkeztetési rendszerről: a legkisebbek ételei jóval több sót, zsírt és szénhidrátot tartalmaztak, mint ami az ő korukban egészségesnek minősíthető.

A Mintamenza csapatot többek között a fentiek hívták életre még a felmérés elkészültének évében. Mucsi Gyula regionális tiszti főorvos, Sárosi Tamás regionális tiszti főorvos helyettes, Maráczi Gabriella egészségfejlesztő főorvos asszony, Betyó János közegészségügyi-járványügyi felügyelő, valamint Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács hamar követőkre és partnerekre talált a nemes ügyben. Figyelembe véve a helyi termékeket, étkezési szokásokat és a közétkeztetésre vonatkozó rendeletet a kondorosi óvodában valósították meg először azt a reformot, amely azóta egyre meghatározóbbá válik a hazai közétkeztetés rendszerében.

Eleinte a megújult étlap sokakat megijesztett, de miután megismerkedtek kicsik és nagyok egyaránt az új ízekkel, elmúlt ez az idegenkedés. A szakértők pedig arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a tudatos táplálkozás eszméje minél inkább a köztudatba kerüljön. A Mintamenza idővel pedig elindult hódító útjára. Elsőként Békés megye olyan nagyobb településein jelent meg a közkonyhákon, mint Békéscsaba, Gyula, Sarkad, Szarvas vagy Mezőkovácsháza.

A reformprogramban rejlő lehetőségeket már országos szinten is felismerték. Szentes Tamás országos tiszti főorvos ajánlatként hirdette meg a Mintamenza programot az ország valamennyi közétkeztetéssel foglalkozó konyhája számára. 2014-től a közétkeztetést egy új rendelet szabályozta, amely korcsoportonként megszabta, hogy az ételeknek milyen tápanyagértékkel kell rendelkezniük, illetve milyen mennyiségi egységben kerülhetnek az asztalra.

A program a fokozatosságot tűzte ki céljául. A közétkeztetésben részt vevőket és a konyhákat fokozatosan hozzászoktatni az egészséges, finom fogásokhoz. Az eredményességhez pedig a kormány is hozzájárul intézkedéseivel. December folyamán közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin, hogy mintegy háromszáz pályázó közel hatmilliárd forintos támogatásban részesül, amelyből  felszereléseket vagy bútort éppúgy vehetnek, ahogy tankonyhát vagy konyhakertet is kialakíthatnak, vagy éppen ivókutat szerezhetnek be, hogy a gyerekek ne cukros üdítőket igyanak. Mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy az egészséges és tudatos táplálkozás már a gyermekek kiskorától jelen legyen a napjaikban. A gyermekek által pedig a szülők is új, gyakorlatias ismeretekkel és szemléletmóddal gazdagodhatnak.


(forrás: hirado.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám