Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó- és feldolgozóüzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A beruházást az élelmiszeripari fejlesztési célú uniós forrásból valósítják meg.
A mezőgazdaság talpra állításának feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szerdai alapkőletételen.
A sertésvágó- és feldolgozóüzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő. Az államtitkár elmondta, korábban a mezőgazdasági vállalkozók nem pályázhattak élelmiszer-feldolgozó üzem létesítésére, a mostani európai uniós költségvetési ciklusban erre lehetőség nyílt.
– A magyar kormány eddig több mint 100 milliárd forintot különített el, s még újabb 40 milliárdot szán hasonló célokra – tette hozzá az államtitkár.
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a Kurucz Cégcsoport a beruházással sikeresen valósítja meg a „termőföldtől az asztalig" elképzelést, hiszen saját sertésállományukat saját terménnyel etetve, saját vágó- és feldolgozó üzemben készült hústerméket állít elő. A 150 munkahelyet teremtő beruházás a helyieken kívül a környékbelieknek is megélhetést nyújthat majd.
Kurucz Ferenc igazgató ismertette, a rendszerváltozás óta folyamatosan bővülő családi vállalkozás mára két megyében (Hajdú-Bihar és Békés) 8 telephelyen működik. Évente 140-150 ezer sertést állítanak elő, emellett 3200 hektáron – 2200 hektár Magyarországon, 1000 hektár Romániában – szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Tavalyi árbevételük közel 7 milliárd forint volt. A 2019 januárjára elkészülő vágó- és feldolgozóüzemben nyújtott műszakban az adott évben az éves állományt feldolgozzák majd. Az üzem a legmodernebb technológiával készül el 3700 négyzetméteren, amihez egy 900 négyzetméteres irodaház is épül.
A vágóhíd után a húsfeldolgozó is elkészült
Önkormányzati húsfeldolgozó üzemet avattak szerdán Hajdúböszörményben, a 268 millió forintos beruházást 238 millióval támogatta a közfoglalkoztatási program keretében a Belügyminisztérium. Kiss Attila Hajdúböszörmény polgármestere emlékeztetett rá, hogy egy évvel korábban már átadták az önkormányzati vágóhidat, amely mellé most elkészült a húsüzem is. A két beruházás több mint 400 millió forintba került, amihez 42 millió forint önrészt adott az önkormányzat, a többi forrást a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási egyedi mintaprogram keretében biztosította.Jelenleg 10-12 embert foglalkoztat a vágóhíd és a húsfeldolgozó, az állattenyésztést végző Hajdú tanya pedig további 100-150 közfoglalkoztatottnak ad munkát. A feldolgozott hústermékeket a közétkeztetésben használják fel.
Kovács Csaba, az új önkormányzati húsüzem vezetőjének tájékoztatása szerint a sertés, marha és juh feldolgozására alkalmas üzemben jelenleg hetente 3 tonna pácolt és füstölt terméket, 5 tonna felvágottat és 2 tonna zsírt állítanak elő. Hetente 100-120 sertést dolgoznak fel, ami a kapacitásuk felét teszi ki. Tervezik saját húsbolt nyitását is, ahol a tőkehúst és a feldolgozott termékeket közvetlenül értékesítik majd a lakosságnak, továbbá a kapacitásuk erejéig vállalják a környékbeli gazdák állatainak feldolgozását is.
(MTI)