Hús-, baromfiipar

Szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek a 2018-as tavaszi szezonális élelmiszer-ellenőrzésen. A feltárt hiányosságok között a nyomonkövethetőség területén volt a legjelentősebb a javulás.


A 2018. március 1-jétől április 2-ig tartó tavaszi szezonális ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta, míg magukat az ellenőrzéseket a járási hivatalok és a NÉBIH szakemberei végezték. A vizsgálatok az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek. A tavaszi mustrán a szakemberek ellenőrizték az olyan hagyományosan népszerű termékeket, mint a sonkák, a tojás, a különböző édességek vagy az alkoholos italok. Nem maradhatott el a szezonális zöldség- és gyümölcsfélék vizsgálata sem, újdonságként pedig a tojásfestékeket is szemlézték.

Az egy hónapos mustra során 4715 vizsgálatot végeztek, amelyből 88 figyelmeztetéssel, 154 bírsággal zárult, összesen mintegy 13,5 millió forint értékben. Jóval fontosabb eredmény azonban, hogy a szankciók között 18 százalékkal kevesebb figyelmeztetést adtak és 5 százalékkal kevesebb bírságot szabtak ki az előző évhez képest. A feltárt hiányosságok között a nyomon követhetőség területén volt a legjelentősebb a javulás: míg 2017-ben az ellenőrzések 2,5 százalékánál tapasztaltak problémát e téren az ellenőrök, addig ez az arány idén 1,3 százalékra csökkent. Élelmiszer-vállalkozás tevékenységének korlátozására 11 esetben volt szükség.

A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszertételből 349-et, összesen mintegy 9,5 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból (a tavalyihoz képest kevesebbet). A több mint 20 ezer élelmiszertétel 1,7 százaléka, összesen mintegy 9,5 tonna termék kapcsán kellett intézkedni. A hibaokok között első helyen továbbra is a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta szerepelt, ami idén a tételek 1,2 százalékát érintette. A zöldség- és gyümölcsvizsgálatok során kirívó esetnek számított, hogy egy forgalmazóval szemben a „hajdúsági torma” megnevezés jogosulatlan névhasználata miatt indult eljárás.

A NÉBIH laboratóriumában 38 tojásminta esetleges fipronil szennyezettségét, valamint 44 tojásfesték csomag (126 tojásfesték) színezéktartalmát is vizsgálták. A tojásminták egyikében sem volt kimutatható fipronil, illetve fipronil-szulfon szermaradék. A festékeknél egy esetben fordult elő, hogy egy piros festék a jelölésen feltüntetett azorubin (E122) helyett neokokcint (E124) tartalmazott, ezért a hatóság kötelezte az előállítót a jelölés kijavítására.

A bárány- és nyúlszállítások ellenőrzése alkalmával országosan 508 szállítmányt (57 902 db állat) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok. A nyúlszállítmányok ellenőrzése során egy alkalommal a járműre vonatkozó dokumentációs hiányosságot találtak a szakemberek, egy esetben pedig a nem megfelelő férőhely miatt kellett eljárniuk.


(FM/NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei