Hús-, baromfiipar

Csökkenhet az élősertés felvásárlási ára is az afrikai sertéspestis következtében életbe lépett korlátozások miatt. Továbbá közel 50 ezer tonna hús értékesítésére kell új csatornákat találniuk az érintett cégeknek.


A NÉBIH folyamatosan frissülő nyilvántartása szerint jelenleg Fehéroroszország, Dél-Afrika, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és sertéstermékeket, miután Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatták az afrikai sertéspestis vírusát (ASP). A korlátozás azonban az ország egész területére vonatkozik.

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján csökkenni fog az élő sertés felvásárlási ára, de az áresés nem lesz tartós, továbbá ideiglenesen visszaeshet a magyar sertéshús és húskészítmények exportja. Hozzátette, keresni fogják az érintett vállalkozások támogatásának lehetőségeit az európai uniós jogszabályoknak megfelelően. Jelezte, a vizsgálat még tart, de az afrikai sertéspestis megjelenését Magyarországon felelőtlen emberi magatartás okozhatta, a vírus valószínűleg élelmiszer-hulladékkal kerülhetett a vaddisznók közé. Megjegyezte, az ASP az emberre nem veszélyes, az üzletekben kapható feldolgozott sertéshúsok és -készítmények a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatók.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke, a NAK alelnöke elmondta, hogy Japán, Tajvan és Szerbia jelentős exportpartnernek számít, ezek az országok a 2017-es 110 milliárd értékű magyar sertéshús-exportnak csaknem harmadát jelentették. Hozzátette, rövidtávon elkerülhetetlen a piaci árcsökkenés, mivel közel 50 ezer tonna hús értékesítésére kell új csatornákat találniuk az érintett cégeknek, ugyanakkor az új értékesítési lehetőségek megtalálásáig túlkínálat jellemzi a piacot, amely az élősertés és a tőkehús árára is kihatással lesz.


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok