Hús-, baromfiipar

Oroszország ideiglenes embargót vezetett be a magyar élő sertésre és hústermékekre az afrikai sertéspestis miatt. A hazai üzletekben kapható termékek biztonságosak.


Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat ideiglenes korlátozást vezetett be május 7-től a Magyarországról származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek, sertésembrió és reprodukciós anyagok bevitelére. Az ideiglenes intézkedésről azután született döntés, hogy Heves megyében nőtt azon állatok száma, amelyeknél kimutatták az afrikai sertéspestist (ASP) – közölte az orosz hatóság közleményére hivatkozva az MTI. Oroszország mellett további tíz állam vagy részleges vagy teljes korlátozást lépetett életbe, közéjük tartozik immár Ausztrália is (az életbe léptetett intézkedésekről a NÉBIH folyamatosan tájékoztat).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartása szerint április 21. óta összesen hat vaddisznótetemnél mutattak ki afrikai sertéspestist. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábban felhívta a figyelmet, hogy az ASP magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazai feldolgozók által előállított sertéshúsok és húskészítmények, azok megfelelnek a hatályos az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, így nagy biztonsággal vásárolhatók és fogyaszthatók. A NAK korábban a hazai sertéstartók számára is összeállított egy védekezéssel kapcsolatos tájékoztatót.


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok