Minőségben és mennyiségben is nő a magyar sörpiac, fejenként 63-64 liter az éves fogyasztás mértéke. Az európai trendekhez igazodva adócsökkentést szeretnének a szakmai szervezetek.
A sör áfájának mérséklését szorgalmazza a Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója Brüsszelben, a sörfőzdék konferenciáján. Hozzátette, a Magyarországon fogyasztott csapolt sörök több mint 90 százaléka itthon készül, és bár az EU-ban nincs mód a helyi termékek preferálására, a csökkentett áfával a magyar termékek kerülhetnének előtérbe. Az igazgató megjegyezte Romániában 9 százalékra mérsékelték a csapolt sör áfáját a vendéglátásban, és csaknem egy tucat uniós országban alkoholos italokra is vonatkozik már a kedvezményes áfa.
– Magyarországon az utóbbi három évben növekszik a sörpiac, minőségében és volumenében is – mondta Schillinger Attila. Hozzátette, a prémiumkategóriák az utóbbi években két számjegyű növekedést könyvelhettek el, a mennyiségi bővülés pedig 2-4 százalékot tett ki (kivéve 2016-ban, amikor stagnálás volt). A nagy sportesemények, mint a most kezdődő foci vb, pedig 1-2 százalékos növekedést hozhat a hazai sörfogyasztásban.
Az igazgató szerint Magyarország az európai középmezőnyben helyezkedik el a 63-64 liter/fő/év fogyasztással, a vezető csehek 138 litert gurítanak le fejenként egy évben, de a németek sem ódzkodnak a sörtől. Belgiumban az előállított sörmennyiség 75 százaléka kivitelre készül. Itthon a fogyasztók egy részénél érzékelhető márkahűség, a prímet a lager típusú sörök viszik, ezek adják a piac 80-90 százalékát.
(forrás: vg.hu)