A nyár egyik slágertermékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mindent rendben találtak a szakemberek, még jelölési hiba sem akadt.
Sokak számára a focimeccs-nézés kihagyhatatlan kelléke a sör, így adta magát, hogy – a söritalok és a búzasör után – a világos dobozos sörök legyenek a NÉBIH Szupermenta projektjének következő tesztalanyai.
A NÉBIH munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sört találtak. Az igencsak hosszú listát alkoholtartalom alapján szűkítették, majd két csoportban, 20-20 termék közül szavazhattak kedvenceikre a Szupermenta-tesztek olvasói. Végül, több mint ezer voks alapján, 14 hazai és 6 külföldi előállítású – egyébként az áruházak kínálatában leggyakrabban látott – sör jutott be a 20 tesztelendő termék közé.
A söröket atomjaira bontották a NÉBIH laboratóriumában a szakemberek. Ellenőrizték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt-, szén-dioxid- és energiatartalmát, erjedési fokát, de a színmegfelelőség- és az ochratoxin-A vizsgálat sem maradhatott el. Sor került a jelölések ellenőrzésére is. Emellett izotóp vizsgálattal ellenőrizték a pótanyag nélküli söröknél, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő alapanyagon kívül. Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során, ráadásul nem minden esetben szolgál pótló anyagként, mert például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga.
A vizsgálatok közül kiemelhető az alkoholtartalom ellenőrzése. Itt csupán kisebb eltérések voltak, amelyek mind megfeleltek a tűréshatárnak. Szintén fontos elem volt az ochratoxin-A-vizsgálat is, mint bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin) mérését jelenti. A gabonafélékben, gabonakészítményekben, pörkölt kávéban, sörben, borban, fűszerekben stb. előforduló méreganyag vizsgálata minden terméknél kimutatási határérték alatt volt. A rendhagyó tesztalany-kiválasztás mellett talán most először fordul elő az is, hogy minden termék maradéktalanul megfelelt az előírásoknak. A NÉBIH szakemberei sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtak kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italnál.
Ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, ahol szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat. Ezen a minőségi világos sörök közül első helyen végzett a Heineken, második lett a Budweiser, míg harmadik helyen a Dreher és a Pécsi Sör zárt holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett.
További információk itt.
(NÉBIH)
Jó irányban
– A vizsgálat eredménye igazolja a sörgyártók erőfeszítéseit, hogy a magyar fogyasztókat megfelelően tájékoztassák és állandó, jó minőségű sörrel lássák el – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
A szövetség piaci statisztikái szerint a dobozos sörök a piac több mint felét teszik ki. Részarányuk évek óta növekszik. Ugyanakkor, a növekvő sörpiacon belül, a sörgyártók igyekeznek a hordós kiszerelésű csapolt sör arányát erősíteni.