A Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Likőrgyár Zrt-vel, amelynek célja az értéknövelő és fenntartható fejlesztések végrehajtása a lillafüredi ásványvízforrásban, valamint a szeszes italokban rejlő potenciálok kiaknázása.
A megállapodást Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora és Kerschner Ferenc, a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével. A két szervezet az együttműködés megvalósításával kíván hozzájárulni az értéknövelő és fenntartható fejlesztésekhez, a szeszesital-gyártás ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.
A kooperációban kiemelt figyelmet kap többek között a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás. Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is testet ölt, hiszen a közös kutatási eredményekre alapozott konkrét aktivitások tovább növelik azok sikerességét. A Miskolci Likőrgyár Zrt. az együttműködés során gyakornoki-gyakorlati helyeket biztosít az egyetem hallgatói számára, szakmai támogatást nyújt a SZIE oktatói részére, valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában.
Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora kiemelte, hogy a Borsod megyei székhelyű vállalat nagyon fontos ásványvízforrással rendelkezik, melynek kiaknázása gazdaságilag stratégiai jelentőségű. A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara pedig magas szintű ismeretekkel rendelkezik a vállalat prémium minőségű termékeinek fejlesztéseihez.
– Az együttműködés során rendkívül fontos cél és feladat újfajta ízesített ásványvíz, innovatív, biológiailag lebontható csomagolás, új pálinkaérlelési módszer és újfajta likőrtermékek fejlesztése, kifejlesztése. Ezen technológiák bizonyítottan hozzájárulnak az értéknövelő és fenntartható fejlesztésekhez – mondta.
– Nagy öröm számunkra ez a nap, mivel a Miskolci Likőrgyár Zrt. több mint száz éve meghatározó szerepet tölt be Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a város életében. Mióta az új tulajdonosi csoport megvásárolta a céget, nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a likőrgyár helyzetét és az ott készülő brandeket új minőségi alapokra helyezzük a kor vívmányainak megfelelően. Kelet-Magyarországon majdnem mindenhol, országosan pedig napról-napra több helyen elérhetőek vagyunk – mondta Kerschner Ferenc, a cég vezérigazgatója.
A megállapodás aláírói egyetértettek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése, a K+F+I pályázatokban való együttműködés. Ezen irányú közös tevékenységük eredményei a közeljövőben hatékonyabban épülhetnek be az élelmiszeriparba, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.
A minőségi sörök piacát élénkítenék
A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy ebben az agrártárca kiemelt partnere a jelenleg 54 főzdét tömörítő Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, amely a sör, illetve a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítése érdekében számos fesztivált rendez. Ezek közül a legjelentősebb a Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra, amelynek megvalósítását az agrártárca is támogatja.
(forrás: SZIE/MTI)