Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, és hatalmas sikerrel zárult az I. SZEGA Nemezetek Sajtfesztiválja.
Az október 28-án megtartott sajtfesztivál szervezői évekkel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy formálják a fogyasztók ízlését; minél több sajtkülönlegességet felvonultatva mutatják meg az érdeklődőknek, hogy megannyi míves sajt létezik.
– Nagy örömünkre a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, a sajtok azonban a gasztroforradalomban idáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnénk változtatni. Megmutatjuk a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, hogy alakuljon, finomodjon az ízlésük, ezzel párhuzamosan pedig erősítjük és kiemeljük a magyar termékeket. Ezért rendezzük meg évek óta a Nemzetek Sajtversenyét, idén pedig első alkalommal tartottuk meg a Nemzetek Sajtfesztiválját. A rendezvény minden várakozást felülmúlt. A hatalmas érdeklődés azt bizonyítja számunkra, hogy van igény a minőségi sajtokra, a kifinomult sajtfogyasztásra, éppen ezért folytatjuk a kultúrált, minőségi sajtfogyasztás misszióját. Egyebek mellett ezt a célt szolgálja a most megalapított szervezet, a Sajtmesterek Nemzetközi Céhének Magyar Páholya is, amelynek Gábossy Árpád nagykövete, Bognár Gábor és Tóth Tamás pedig tagja lett. A nagyközönség ízlésének formálásán túl komoly szakmai szerepet is ellát a társaság. Az elkövetkezendőkben komplex segítséget nyújtunk a sajtkészítőknek a technológiai folyamatoktól kezdve a marketingig számos területen – mondta Gábossy Ádám, az I. Nemezetek Sajtfesztiválját szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője, a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe Magyar Páholyának vezetője.
A sajtfesztiválon az érdeklődők előadást hallhattak Jámbor László séftől a sajtok gasztronómiában betöltött szerepéről, majd Waller Zoltán sommelier osztott meg érdekességeket a sajtok és borok kapcsolatáról. Az est legizgalmasabb pontja a Magyar Sajtok Versenyének eredményhirdetése volt. A francia sajtlovagokból álló zsűri a Csíz Sajtműhely Baracskai félkemény sajtjának ítélte oda az első díjat. A győztes egyúttal szerepelhet is a 2019-es Mondial du Fromage-on, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyén.
– Kis és „fiatal” sajtműhelyt üzemeltetünk. Tavaly már indultunk egy megmérettetésen, de csupán azért, hogy lássuk, megálljuk-e a helyünket. Ott is jól szerepeltünk, ez lendületet adott, és beneveztünk a Magyar Sajtok Versenyére. Nem gondoltuk, hogy a világ egyik leghíresebb sajtmestere, Roland Barthelemy elnökölte zsűri mellettünk dönt, sőt még jó tanácsokkal is ellátnak bennünket – hangsúlyozta Kun Anita, a Csíz Sajtműhely vezetője.
Magyar Sajtok Versenye 2017
1. Csíz sajtműhely - Baracskai félkemény sajt
2. Tekeresvölgyi manufaktúra - Matuzsálem-14
3. Bükki Sajtmanufaktúra - Faszenes Tehénsajt
Közönségdíj: Tekeresvölgyi manufaktúra - Matuzsálem-14
(forrás és kép: SZEGA Kft.)