Tejipar

A kormány évek óta elkötelezett a közétkeztetés minőségének és elérhetőségének javítása iránt - mondta az EMMI parlamenti államtitkár pénteken azon a sajtótájékoztatón, ahol meghirdették ,,2018 legjobb diétás közétkeztetője" és ,,2018 legkedvesebb konyhás nénije/bácsija" versenyt.


Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a kormánynak a közétkeztetés megreformálásával az volt a célja, hogy minél egészségesebb és tápanyagokban gazdag étel kerüljön a menzán étkező gyerekek elé.
- Az első eredmények már látszanak - mondta -, hiszen az iskolákban 25 százalékkal csökkent az ételek átlagos sótartalma, az iskolák háromnegyede biztosítani tudja a megfelelő mennyiségű tej és tejterméket, és az oktatási intézmények több mint felében adnak teljes kiőrlésű péksüteményt a gyerekeknek. 2013 előtt az iskolák fele biztosított gyümölcsöt és zöldséget a tanulóknak, ez az arány mára 82 százalékra nőtt.

Rétvári Bence kiemelte azt is, hogy ingyenes közétkeztetésre 79 milliárd forintot fordít a kormány, így az elmúlt nyolc évben az erre fordított forrás két és félszeresével nőtt.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója arról beszélt, hogy az utóbbi években nőtt a menzaételek elfogadottsága, és a most meghirdetett egyik pályázat célja, hogy a különböző ételallergiában vagy cukorbetegségben szenvedő gyermekek is részt tudjanak venni a közétkeztetésben.
- A közétkeztetők számára meghirdetett felhívás a tejfehérje allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbeteg gyermekek étkezési igényeire kínál megoldást - ismertette.

A pályázat során beérkezett recepteket az OGYÉI elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalán, ezzel is segítve a közétkeztető cégeket abban, hogy kínálatukat bővítve, minél többféle speciális táplálkozási igényt kielégítő ételt tudjanak étlapjaikon felvonultatni. A felmérések alapján a 18 éven aluliak 2-3 százaléka szenved tejfehérje allergiában, gluténérzékeny a gyerekek 1-2 százaléka, és a diabéteszes száma a ebben a korosztályban 4,3 ezrelék. A diétás recepteket április 2. és június 15. között várják.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok