A laktózmentes készítményeket is ellenőrizte Szupermenta tejföl terméktesztjének részeként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laboratóriumi vizsgálatokon mindegyik megfelelt az előírásoknak.
Egyre több gyártó, forgalmazó szentel külön figyelmet a táplálkozási allergiában vagy intoleranciában szenvedő vásárlók igényeinek kielégítésére. Éppen ezért a Szupermenta tejföltesztjéből nem maradhattak ki a laktózmentes termékek sem. Összesen 9 laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú tejfölt vizsgáltak a NÉBIH szakemberei. A tejtermékek mindegyikét Magyarországon gyártották. A laboratóriumi vizsgálatok szerint mind a 9 termék kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatt tartalmazott laktózt, azaz valóban laktózmentesnek mondhatóak.
A „klasszikus” tejfölökhöz hasonlóan e termékeket is ellenőrizték nem engedélyezett anyagok használata és hamisítás szempontjából. Ebben is jó eredmény született, hiszen mindegyik termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült, azokat nem hamisították növényi zsírral, és egyéb, nem engedélyezett adalékanyagot sem találtak bennük. A tejsavbaktériumok száma és a zsírtartalom is megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásoknak. Csupán két jelölési hiba miatt kellett figyelmeztetni egy-egy vállalkozást, mivel nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. A NÉBIH emiatt kötelezi a cégeket termékük jelölésének javítására.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.
(forrás: NÉBIH)