Tejipar

Több fontos információ, bejelentés is elhangzott a szakmai szervezetek és más intézmények részéről június elsején, a Tej Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen. Például az is, hogy az áfacsökkentést továbbra is szorgalmazzák az érintettek.


A világnap apropóján például együttműködési megállapodást kötött a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Magyar Államkincstárral. Ebben a felek közös célokat, platformokat, feladatokat rögzítettek: így többek között törekednek az ügyféljogok javítására, a tejágazati támogatások hatékonyabb, gyorsabb kifizetésére, a tejágazat felzárkóztatására hazai és uniós forrásokkal, valami közös munkacsoportot is alakítanak ezek végrehajtására, nyomon követésére. Mint Kondra Laura, a MÁK elnökhelyettese megjegyezte, a kincstár más szakmaközi szervezetekkel is kész hasonló megállapodást kötni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a terméktanács között viszont hosszú múltra visszatekintő, eredményes együttműködés áll fenn, mint azt Győrffy Balázs kamarai elnök hangsúlyozta.
– Több jelentős szakmai, szakpolitikai eredményt is fel tudunk mutatni. Közösen lobbiztunk például az áfacsökkentésért, az állattartók támogatásának növeléséért, vagy éppen a tejválság idején a termelők megsegítéséért. Több területen sikerült tehát előrelépnünk, azonban bőven van még teendőnk – mondta. – Ahogy a korábbiakban, úgy ezután is támogatjuk a terméktanácsnak a kedvezményes áfakulcs kiterjesztésére irányuló javaslatát valamennyi fogyasztói tejre, különös tekintettel az UHT-tejre. Az ugyanis a termelőknek, a feldolgozónak és a fogyasztóknak is érdeke, emellett komoly lépést jelentene a feketegazdaság elleni küzdelemben. Emellett sokat kell tennünk azért, hogy a tejbe vetett fogyasztói bizalom megerősödjön. Ezt ugyanis gyengítette az egy hónappal ezelőtti mérgezéssel való zsarolás esete, amelyet mélységesen elítélünk, valamint szintén gyengítik az időről időre felbukkanó áltudományos cikkek. További feladatot jelent az önkéntes termelői összefogás elősegítése, a termelői csoportok megerősítése, a piaci kilengések tompítása, a feldolgozóipar fejlesztése. Ezekre a kihívásokra, illetve a teljes magyar agrárium fejlesztésére irányuló javaslatcsomagunkat nemrégiben mutattuk be tagjainknak és az érdeklődő nagyközönségnek, és természetesen a döntéshozókhoz is eljuttattuk. Bízunk benne, hogy az ebben foglaltak jó alapot adnak a hazai agrár- és élelmiszer-gazdaság, és az ennek meghatározó részét képező magyar tejágazat fejlesztéséhez.

Egy másik „csomagot”, az önálló élelmiszeripari stratégiát még tavaly kezdte el kidolgozni a nemzetgazdasági tárca volt a felelőse, és az eredeti elképzelések szerint 2017-ben fogadta volna el kormány – azonban a tejvilágnapi eseményen Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára bejelentette, hogy az innovációs tárca gondozásában az idén ősszel várhatóan már a kormány elé kerülhet a stratégia.

Marczinkó Zoltán hozzátette, a korábbi NGM által elindított, a hazai nagyvállalatokat támogató programban közel 50 milliárd forint került a cégekhez, ebből is mintegy 4 milliárd a tejágazati szereplőkhöz. Mint mondta, a kormány tárgyalásokat folytat további magyarországi beruházásokról is. A cél, hogy minél nagyobb feldolgozóipari kapacitás jöjjön létre, ami elősegítheti a belföldi kereslet növekedését és hozzájárulhat a magasabb felvásárlási árakhoz is.


(nak.hu/RF)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei