`

Több fontos információ, bejelentés is elhangzott a szakmai szervezetek és más intézmények részéről június elsején, a Tej Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen. Például az is, hogy az áfacsökkentést továbbra is szorgalmazzák az érintettek.


A világnap apropóján például együttműködési megállapodást kötött a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Magyar Államkincstárral. Ebben a felek közös célokat, platformokat, feladatokat rögzítettek: így többek között törekednek az ügyféljogok javítására, a tejágazati támogatások hatékonyabb, gyorsabb kifizetésére, a tejágazat felzárkóztatására hazai és uniós forrásokkal, valami közös munkacsoportot is alakítanak ezek végrehajtására, nyomon követésére. Mint Kondra Laura, a MÁK elnökhelyettese megjegyezte, a kincstár más szakmaközi szervezetekkel is kész hasonló megállapodást kötni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a terméktanács között viszont hosszú múltra visszatekintő, eredményes együttműködés áll fenn, mint azt Győrffy Balázs kamarai elnök hangsúlyozta.
– Több jelentős szakmai, szakpolitikai eredményt is fel tudunk mutatni. Közösen lobbiztunk például az áfacsökkentésért, az állattartók támogatásának növeléséért, vagy éppen a tejválság idején a termelők megsegítéséért. Több területen sikerült tehát előrelépnünk, azonban bőven van még teendőnk – mondta. – Ahogy a korábbiakban, úgy ezután is támogatjuk a terméktanácsnak a kedvezményes áfakulcs kiterjesztésére irányuló javaslatát valamennyi fogyasztói tejre, különös tekintettel az UHT-tejre. Az ugyanis a termelőknek, a feldolgozónak és a fogyasztóknak is érdeke, emellett komoly lépést jelentene a feketegazdaság elleni küzdelemben. Emellett sokat kell tennünk azért, hogy a tejbe vetett fogyasztói bizalom megerősödjön. Ezt ugyanis gyengítette az egy hónappal ezelőtti mérgezéssel való zsarolás esete, amelyet mélységesen elítélünk, valamint szintén gyengítik az időről időre felbukkanó áltudományos cikkek. További feladatot jelent az önkéntes termelői összefogás elősegítése, a termelői csoportok megerősítése, a piaci kilengések tompítása, a feldolgozóipar fejlesztése. Ezekre a kihívásokra, illetve a teljes magyar agrárium fejlesztésére irányuló javaslatcsomagunkat nemrégiben mutattuk be tagjainknak és az érdeklődő nagyközönségnek, és természetesen a döntéshozókhoz is eljuttattuk. Bízunk benne, hogy az ebben foglaltak jó alapot adnak a hazai agrár- és élelmiszer-gazdaság, és az ennek meghatározó részét képező magyar tejágazat fejlesztéséhez.

Egy másik „csomagot”, az önálló élelmiszeripari stratégiát még tavaly kezdte el kidolgozni a nemzetgazdasági tárca volt a felelőse, és az eredeti elképzelések szerint 2017-ben fogadta volna el kormány – azonban a tejvilágnapi eseményen Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára bejelentette, hogy az innovációs tárca gondozásában az idén ősszel várhatóan már a kormány elé kerülhet a stratégia.

Marczinkó Zoltán hozzátette, a korábbi NGM által elindított, a hazai nagyvállalatokat támogató programban közel 50 milliárd forint került a cégekhez, ebből is mintegy 4 milliárd a tejágazati szereplőkhöz. Mint mondta, a kormány tárgyalásokat folytat további magyarországi beruházásokról is. A cél, hogy minél nagyobb feldolgozóipari kapacitás jöjjön létre, ami elősegítheti a belföldi kereslet növekedését és hozzájárulhat a magasabb felvásárlási árakhoz is.


(nak.hu/RF)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám