Tejipar

A hazai tejágazatot veszélyeztető olcsó szlovák tartós tejek ügyében jelenleg is vizsgálat folyik. Ha bebizonyosodik a jogsértés, az érintett cég megfelelő arányú szankcióra számíthat – írta a Magyar Hírlap a parlament honlapján olvasható agrárminiszteri válaszra hivatkozva.


„A Szlovákiából származó és a magyar élelmiszer-kiskereskedelemben a közelmúltban megjelent UHT-tejjel kapcsolatosan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló vonatkozó törvény megsértésének gyanúja kapcsán minden részletre kiterjedő hatósági vizsgálatot folytat” – olvasható az Országgyűlés honlapján Nagy István agrárminiszter parlamenti válaszában. A tárcavezető közölte, amennyiben bármilyen jogszabálysértés ténye beigazolódik, abban az esetben a jogsértő vállalkozás nem kerülheti el a megfelelő méretű szankciókat.

Azt írta, a kormány és az Agrárminisztérium „mindent megtesz a tejágazat jövőjének biztosításáért”. Felidézte, a támogatásoknak és a magyar termékeket preferáló piacpolitikának köszönhetően 2010 óta a tejelő szarvasmarha állomány 7,5 százalékkal, az itthon felvásárolt tejmennyiség pedig tizenhét százalékkal nőtt.
„Magyarországon a tejtermelők, a tejipar, a kiskereskedelem és a kormányzat közös erőfeszítéseinek köszönhetően az orosz embargó és a tejkvótarendszer kivezetése ellenére nőtt a tejtermelés. – fogalmazott Nagy István. – A boltok polcain a magyar előállítású UHT-tejek aránya a 2011-es 15-20 százalékról már az idén januári áfacsökkentés előtt is elérte a nyolcvan százalékot. A feketegazdaság az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, az online pénztárgépek és az online számlázás következtében rohamosan visszaszorulóban van”.

A miniszter közölte, Magyarországon a tejelő tehenészet működtetése jövedelmező tevékenység, egy tejhasznú tehén után százötezer forint termeléshez kötött támogatást fizetnek. Úgy fogalmazott, az állattenyésztési ágazatok fejlesztése az agrárpolitika számára prioritás, amely a Vidékfejlesztési Program intézkedéseiben is tükröződik, a szarvasmarhatelepi beruházásokra több mint 38 milliárd, szarvasmarha állatjóléti támogatásra több mint 58 milliárd forintnyi támogató döntés született.


(forrás: Magyar Hírlap/parlament.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei