`

A munkaerőhiány, a bürokratikus vízjogi engedélyeztetési rendszer és a feketekereskedelem magas aránya is hátráltatja a kertészeteket az új ültetvények telepítésében.


Több tényező, köztük a súlyos munkaerőhiány hátráltatja az ültetvénytelepítéseket a kertészetekben – mondta a Magyar Időknek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke. A szakember szerint május végétől, június elejétől alig találnak embert a gazdák a betakarítási munkák elvégzésére, szó szerint lasszóval kell levadászniuk a dolgozni akarókat, hozzáértő munkaerőt pedig még ennél is nehezebb találni.
– A gyümölcstermelésnél 15-20 évre kell előre gondolkodni, ezért most inkább a kivárás jellemző a gazdák körében – fogalmazott a szakember.

Bár a jelenlegi, 2020-ig szóló Vidékfejlesztési Programban erre a célra mintegy 19 milliárd forint áll rendelkezésre, eddig a keret alig több mint kétharmadára érkezett pályázat. Ennek oka Ledó Ferenc szerint az, hogy az öntözésfejlesztéshez kötött támogatást nehezen tudják igénybe venni a gazdák, mivel a beruházáshoz szükséges vízjogi engedélyeket nagyon körülményes beszerezni. Hosszú idő telik el a kérelem benyújtásától kezdve, mire egy termelő megkapja a dokumentumot, miközben a szükséges szaporítóanyagok beszerzéséről is gondoskodnia kellene.
– Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fruitveb is azon dolgozik, hogy megkönnyítse a néhány hektáron termelő, kisebb gazdaságok dolgát, sokan így sem mernek belevágni a fejlesztésbe – emelte ki Ledó Ferenc. Majd megjegyezte: reméli, hogy a vízjogi kérelmek ügyintézésében is előrelépés történik, addig ugyanis nem lehet növelni a kertészetekben az öntözött területek nagyságát, holott erre nagy szükség lenne az ágazatban. A szakember szerint jelenleg a gyümölcsterületeink 15-20 százalékán használnak öntözőberendezéseket a termelők, ezt az arányt 70-80 százalékra kellene emelni ahhoz, hogy versenyképesen tudjanak gazdálkodni.

Az eddig benyújtott, mintegy 13 milliárd forint értékű pályázat és a hozzá kapcsolódó ugyanekkora összegű önerő – átlagosan 5-8 millió forintos hektáronkénti beruházási költséggel számolva – 400-500 hektár ültetvény telepítését teszi lehetővé. Ez azonban nagyon kevés, ahhoz ugyanis, hogy az egyre inkább elöregedő gyümölcsösök belátható időn belül megújuljanak, évente 4000-5000 hektár beruházásra lenne szükség.
 – A legnagyobb gond az, hogy a mai gyümölcsöskertek csupán 25-30 százaléka tudja felvenni a versenyt a lengyel vagy az osztrák termelőkkel – jegyezte meg.

A fent említett két ok mellett a feketekereskedelem magas aránya is visszaveti a fejlesztési és pályázási kedvet. Azok a termelők ugyanis, akik uniós támogatásból újíthatják meg a kertészetüket, ezt követően olyan szűrő alá esnek, amely nem engedi, hogy a szürkezónában tevékenykedjenek. Bár ez önmagában örvendetes lenne, ám így a jelenlegi, 27 százalékos áfakulcs mellett nem vehetik fel a versenyt azokkal, akik a terményeik egy részét továbbra is feketén értékesítik. Ma már nincs olyan termelő, aki csak feketén ad el, a legtöbben a termés egy részét adják el így, a másik része után pedig rendesen adóznak. Ezt azonban záros határidőn belül meg kell szüntetni, mivel épp azokat lehetetlenítik el, akik próbálnak tisztességesen működni. Ehhez egyrészt az ellenőrzéseket kell tovább szigorítani Ledó Ferenc szerint, az ágazatban működő feketézést azonban csak az áfacsökkentéssel lehet megszüntetni.

 


(Magyar Idők)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám