Növénytermesztés

Az ország legnagyobb árbevételű 500 cégének több mint fele budapesti vagy Pest megyei. Az első száz helyezett között tizenkét agrárcég, illetve élelmiszeripari vállalat található.


Hatalmas a túlsúlya Budapestnek és a főváros környékének az ország gazdaságában – derült ki a HVG múlt heti számában megjelent, az 500 legnagyobb árbevételű céget bemutató listájából. Konkrétabban: 216 cég fővárosi, további 68 központja pedig Pest megyében található. Eközben egyetlen más megye sem volt, amely akár csak 30 céget tudott az ötszázas listára adni.

A Top 500-ba a legkevesebb céget Zala megye adja, onnan mindössze kettő került fel a listára. Nem áll sokkal jobban Békés, Baranya és Nógrád megye sem, ahonnan három-három vállalat jutott az első 500-ba. Regionális összehasonlításban a legrosszabb helyzetben a Dél-Dunántúlt van: a baranyai három mellett csak öt tolnai és öt somogyi céget lehető fel a listán.

A 2016-os árbevételi adatokon alapuló rangsor ágazati bontása szerint az 1-100. helyezettek között tizenkettő, az élelmiszer-, a dohányipar és a mezőgazdaság területén tevékenykedő cég található. Mind közül is a legnagyobbnak – nem számítva a nagyker Országos Dohánybolt-ellátó Kft.-t – a KITE Zrt. számít a 257,7 millió forintos árbevételével. Az összesített listán ezzel a 36. helyet foglalja el.


(forrás: HVG/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok