Növénytermesztés

A versenyképes munkaerő biztosítása érdekében az elmúlt években egységes agrárképzési rendszer jött létre. Az utánpótlásra szükség is van, mivel a szakminiszter szerint több tízezer munkahely jöhet létre az agráriumban.


Az elmúlt hat évben 50 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, és a következő években várhatóan hasonló nagyságrendben lesz szükség új munkaerőre – jelezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Hajdúböszörményben. A helyi Széchenyi István mezőgazdasági középiskola és környékbeli agrárvállalkozók partnerségi együttműködési megállapodásának aláírása előtt arról beszélt, hogy a versenyképes munkaerő biztosítása érdekében az elmúlt években egységes agrárképzési rendszert hoztak létre, és a tananyag-korszerűsítés eredményeként 15 új szakma várja a tanulókat az agráriumban.

A miniszter hozzátette: az ágazat hazai és nemzetközi versenyképessége nagymértékben függ a szaktudástól, a szakképzés minőségétől. Fontos célnak nevezte, hogy „az agrárképzés rendszerének a megújítása az agrár- és élelmiszer-gazdasági ágazat sajátosságainak figyelembevételével, valamint a duális képzés megerősítésével történjen".

Fazekas Sándor utalt a Földművelésügy Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) partnerségi keretmegállapodására, amelynek alapján a megyékben és a fővárosban partnerségi együttműködési megállapodásokat kötnek a képzőintézmények és a gazdálkodók annak érdekében, hogy a gyakorlatorientált középfokú agrár-szakképzés megerősítésével elősegítsék az agrárvállalkozások versenyképességének növelését. A tárcavezető elismerően szólt a jövőre 80 esztendős hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumról, mely kiváló színvonalon oktatja diákjait nem csak a Hajdúságban, de tagintézménye révén a bihari térségben is.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok