Növénytermesztés

Jövedelempótló támogatást kaphatnak azok a kertészek, akiknek fóliasátrait megtépázta az őszi vihar - írta a Magyar Idők. Az agrártárca tervei szerint a károsultak emellett Agrár Széchenyi Kártya-program keretében igényelhető, költség- és kamatmentes vis maior hitelt is felvehetnek majd.


Egyedi támogatási konstrukcióval segítené az október végi viharok miatt kárt szenvedett fóliasátras termelőket az agrártárca. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: az őszi viharok sajnos a szokásosnál is nagyobb károkat okoztak a termelőeszközökben, ezért a tárca a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bevonásával már dolgozik a konstrukció előkészítésén. A tervek szerint a jövedelempótló támogatást mezőgazdasági csekély összegű támogatás formájában kaphatják meg a gazdák, amely a károsultak legalább részleges kárenyhítését jelentheti. A fóliasátrakban és az üvegházakban keletkezett, október végi viharkárok felmérését a NAK munkatársai végzik majd el. A miniszter jelezte, hogy a bajba jutott kertészek reményei szerint a jövő év elején megkaphatják az állami juttatást. A támogatás mellett kedvezményes hitellel is segítenék a termelők munkáját. Az Agrár Széchenyi Kártya-program keretében igényelhető, költség- és kamatmentes vis maior hitelt a fóliasátras gazdálkodókra is kiterjesztik majd.

Az október végi ítéletidő számos fóliasátras termelőt csődközeli helyzetbe sodort. A kár mértéke az ország egyes területein változó, a megrongált fóliasátrak 70-80 százaléka négy megyében: Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békésben, valamint Pest megye déli részén található. Szerencsésebb esetben a vihar csak a fóliát fújta le a vázról, sok helyen azonban a szellőztetőket is kitépte a szél a helyükről, a helyreállítás pedig tetemes összeget emészthet fel. A rendkívüli állami támogatást nemrég a NAK kezdeményezte. A köztestület előzetes becslése szerint legfeljebb százmillió forintos támogatásra lenne szüksége az ágazatnak. Ehhez jöhet hozzá a kiegészítő jellegű, kedvezményes hitel.

A tárcavezető válaszában kiemelte: a minisztérium a jövőben is kész arra, hogy segítő kezet nyújtson a bajba jutott termelőknek. Ugyanakkor az öngondoskodás fontosságát is hangsúlyozta, hiszen az állami segítség nem tudja helyettesíteni a gazdálkodók felelős hozzáállását. A viharkárok azért is érintették ilyen érzékenyen az ágazat szereplőit, mivel a növényekkel ellentétben a termelőeszközök nem részei az agrár-kárenyhítési rendszernek, a gazdák többsége pedig a magas árak miatt nem rendelkezett vagyonbiztosítással.


(forrás: Magyar Idők)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok