Növénytermesztés

A sok csapadék gondot okozott a termelőknek, de a jó idő beköszöntével lassan megszűnnek a belvizes területek. Így vetik már a tavaszi búzát és a kukoricát is.


Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, ígéretesek a hozamaik, miként az őszi vetésű repcének is. Ezeknek a növényvédelme és műtrágyázása folyamatosan zajlik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a Magyar Hírlapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.
Kiemelte, a talaj telített a sok csapadék miatt, azokon a területeken, ahol nagyon vizes, nem lehet művelni, ezért azokat a részeket kihagyják a termelők, később pedig visszatérnek. Mint mondta, azt várták, hogy a böjti szelek felszárítják a csapadékot, ehelyett újabb eső érkezett, húsvét előtt viszont megjöttek a szelek, és most már meleg is van, úgyhogy elég nagy területek szabadulnak fel.

Korábban majdnem elérte a százezer hektárt azoknak a területeknek a nagysága, amelyeket nem lehetett művelni a belvizek miatt, de ez most már körülbelül a felére csökkent. A szakember szerint, ha addig nem esik extrém csapadékmennyiség, akkor május elejére-közepére megszűnhetnek a belvizes részek.

Vancsura József hozzáfűzte, idén egymillió hektárra tervezik a kukorica vetésterületét, a búzáé valamivel kevesebb lehet ennél. A vetésforgó betartása miatt a napraforgóval bevethető területek nagysága körülbelül hatszázezer hektár lehet. Még nem kezdődött meg a vetése, de az elnök úgy fogalmazott, még nem késtek le semmiről. Szerinte elegendő, jó minőségű vetőmag áll rendelkezésre, a gépeket is felkészítették, úgyhogy minden feltétel adott, hogy elinduljon a vetés.


(forrás: Magyar Hírlap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei