`

A biológiai alapok adottak Vas megyében a versenyképes búzatermeléshez – hangzott el a NAK megyei szervezetének szokásos fajtabemutatóján. Itt többek között az is kiderült, hogy szükség van-e vagy sem sok búzafajtára.


Bár úgy tűnt, hogy elmossa az eső, de végül is nem maradt el a NAK Vas megyei szervezetének immár hagyományos búza fajtabemutatója Vassurányban 2018. június 28-án. A 2017/18. évi kísérleti eredményeket ismertetve Pusztavámi Márton, a kamara megyei elnöke megjegyezte, az elvetett fajták között volt tizenkettő olyan, amit Magyarországon biztosan, de lehet, hogy a világon is itt helyeztek a földbe először. Hozzátette, a 2017-ben államilag is elismert fajok közül hatot el is vetettek a megyében, a 2016-osak közül pedig ötöt. A fajták közül kiemelte a Rubiscót – ami például Franciaországban három év alatt piacvezetővé vált –, illetve a Tobacot is, utóbbit hosszú évek óta tartó megbízhatósága miatt.

A megyében is felvonultatott rengeteg fajta – 2017/18-ban 21-gyel kísérleteztek – kapcsán Pusztavámi Márton szóba hozta azt a szakmai berkeken belül sokszor előkerülő kérdést, hogy: legyen csak öt fajta vagy legyen jóval több? Válaszként érzékeltette, hogy csak Németországban 491 gabonafajtát tartanak nyilván és 2017-ben ott 63 új fajtát regisztráltak hivatalosan is. A kamara megyei elnöke úgy vélte, soha nem lesz egységes minőségű búza, mert mindenki másképp, más technológiával termel. Hozzátette, a hosszú évek tapasztalata pedig az, hogy négy-ötévente le kell cserélni a fajtaszortimentet, hiszen a minél jobb és minél újabb fajták biztosítják a jövedelmezőséget. Ráadásul a klímaváltozás miatt a fajtáknál is robbanásszerű változás várható, és emiatt olyanokra lesz szükség, amelyek nem dőlnek meg, bírják a hőséget és ellenállók lesznek a betegségekkel szemben.
– Erre van szükség, ez az irány – adott egyértelmű állásfoglalást a szakmai disputában, majd hozzátette: – Mi megteremtettük a biológiai alapját annak, hogy rendkívül magas színvonalon és versenyképesen tudjunk búzát termelni a megyében.

A NAK megyei elnöke rossz hírről is beszámolt. Mint mondta, a helyi kamara által elindított 2-4-6 program (2 év alatt 4 tonna repce és 6 tonna búza) a korábbi forróság és az aszály miatt a repcénél nem lesz tartható, búzában talán. Június 8-át pedig „sötét napként” jellemezte: ekkor Vas megye búzatermő területének közel 50 százaléka károsodott, így komoly termésveszteséggel számolnak a megyei gazdák.

A részletes fajtakísérleti eredmények az alábbi táblázatokban tekinthetők meg.

 

 

A bemutatón Győrffy Balázs, a NAK elnöke a hazai szaporítóanyag-előállítás és -felügyelet szükségesnek vélt változásairól, illetve a precíziós nemesítés fontosságáról beszélt, Nagy István agrárminiszter pedig méltatta a kamara vasi szervezetét, amely negyedik éve szervez fajtabemutatókat, összefogja és képzi a helyi gazdálkodókat, és méltatta a 2-4-6 programot is.
– Ennek eredménye meg is látszik, hiszen például búzából a vasi hektáronkénti terméseredmények és a minőség is messze meghaladják az országos átlagot – tette hozzá.

Utalva a Pusztavámi Márton által megemlített szakmai vitára azt mondta, olyan új bőtermő fajtákra van szükség, amelyek elviselik a szélsőséges időjárási körülményeket, tűrik a szárazságot, ellenállóbbak a betegségekkel szemben és jobban képesek hasznosítani a talajban lévő tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort. Nagy István hozzátette, a világban egyre nagyobb az élelmiszerek iránti kereslet, az előrejelzések szerint 2050-re a Föld népessége meghaladja a 9 milliárdot, és ellátásukhoz kétszer annyi alapvető élelmiszerre lesz szükség, mint most. Ennek előállításához például búzából évente 2,4 százalékkal kellene növelni a világban a termelés mennyiségét, a növekedés viszont napjainkban mindössze 0,9 százalék.

Terepi szemlén a miniszter

 

A miniszter szerint Magyarország a fajtanemesítés területén kiváló potenciállal, kiváló szakembergárdával és elismerésre méltó szakmai múlttal rendelkezik. Szerinte az egyik legnagyobb lehetőség abban rejlik, hogy a kutatóintézetek szakembereinek tudását hogyan tudjuk gyakorlati előnnyé változtatni a termőföldeken, hogyan sikerül a kutatási eredményeket és a gazdák erőfeszítéseit, szorgalmát és szaktudását úgy egyesíteni, hogy abból például a búza esetében 8-10 tonnás hektáronkénti termés és kiváló minőség legyen.

Legvégül Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke a vasi és a hazai gabonatermelést a globális piac egyik elemeként említette, hiszen a világgazdasági történések (amerikai-kínai viszony, az orosz és az ukrán valuták gyengesége, az orosz és az ukrán termékfelesleg, a nyersanyagárak stb.) idehaza is éreztetik hatásukat. Megjegyezte, most az látszik, hogy ezek miatt a gabona ára várhatóan emelkedni fog a piacon, ez pedig a termelők számára kedvező.

 


Hazai újítás

Hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a búzanemesítés folyamatát az az eljárás, amit a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének munkatársai dolgoztak ki. Az új technológiával könnyebbé válik az időjárás szélsőségeinek ellenálló fajták nemesítése. Részletek itt.



(nak.hu/RF) (fotó: nak.hu, AM)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám