Növénytermesztés

Várhatóan nagyobb termést takaríthatnak be a hazai csemegekukorica-termesztők. Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a termelésben, mind a fagyasztott- és konzervkésztermékek exportjában Európában.


A hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica feldolgozási kapacitással készült az idei szezonra. Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak az idei évben. Egyedül a szezon kezdetén lehetett érezni némi bizonytalanságot a csökkenő a felvásárlási árak, és a termelés jövedelmezősége miatt – hangzott el a KITE Zrt. és a Syngenta 2018. augusztus 15-i kabai csemegekukorica fajtabemutatóján.

A piaci körkép ismertetéséből kiderült, hogy a zöldborsótermések nagyon rosszak lettek a kedvezőtlen időjárás miatt: a feldolgozók a tervezettnél 30-50 százalékkal kevesebb borsót dolgoztak fel. A gyenge borsótermés szinte egész Európára jellemző volt idén, ezért fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni. Idén minden eddiginél hamarabb érett be a csemegekukorica, ezért a legtöbb cég a borsófeldolgozás befejezése után azonnal átállt a csemegekukorica fogadására.
– Az idei évben az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a csemegekukorica-vetéseknek – ismertette a folyamatokat Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. – A májusi száraz, meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a csemegekukoricának, a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvízproblémák nehezítették a termelést, de ezzel együtt az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta.

A szakember kifejtette, az enyhe tél miatt a csemegekukoricára veszélyes kártevők (a földi bolha, a vetési bagolylepke, a kukoricamoly, valamint a gyapottok bagolylepke) jelentősen felszaporodtak, de a termelők megfelelő védekezésével egyik fontos kártevő se okozott számottevő károkat, mindössze elszigetelten lehetett látványos kártételekkel találkozni.

Pereczes János hozzátette, idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica-terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.
– Az utóbbi években nincs jelentősebb változás az európai csemegekukorica-termelésben: Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott- és konzervkésztermék-exportban Európában. Világszinten egyedül az Egyesült Államok előzi meg – jegyezte meg.

A szakember hangsúlyozta, a csemegekukorica viszonylag kis szegmense a nemzetközi zöldségtermelésnek, ám Európában stabil, lassan növekvő kereslet van az élelmiszernövény iránt. Egyes országok piacot befolyásoló intézkedései is közrejátszanak a csemegekukorica késztermék kereskedelmében: Törökországban importvám nehezíti a szállításokat, Izraelben viszont a hazai termelés támogatáscsökkenése az importot ösztönzi. Szerinte az Amerikai Egyesült Államok és Egyesült Királyság közti szabadkereskedelmi megállapodásnak is lehetnek kedvezőtlen hatásai a hazai exportra.

A rendezvény résztvevőinek a precíziós technológiában rejlő lehetőségekről Sojnóczki István, a KITE technológiafejlesztési igazgatója tartott előadást. A szakember kifejtette, egy gazdaság átállása a precíziós gazdálkodási módra hozzávetőlegesen 2-4 éves folyamat. A technológia bevezetéséhez elsődlegesen más szemléletű gondolkodás, egyfajta paradigmaváltás szükséges.
– A KITE Zrt. ebben a folyamatban úgy tud segíteni, hogy a technológiai elemek fejlesztésén túl egy automatizált online szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgozik, mely a gazdálkodótól kapott valós időben rögzített információkat feldolgozza, értékeli és megalapozza a döntéseket. A tavalyi csemegekukorica-kísérletek után idén tovább folytatódik az inputanyagok precíziós kijuttatásának értékelése. Az első évi eredmények alapján az inputanyagok hatékonyabb felhasználása mintegy 10 százalékos terméstöbbletet eredményezett – ismertette az eredményeket.


(forrás: nak.hu/Syngenta)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei