A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő is két-három héttel hamarabb érik, így a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru. A csemegeszőlő-termesztésben a legnépszerűbb fajta a saszla.
Magyarországon idén már július 20-25 körül megjelentek a piacokon a korai érésű hazai termesztésű csemegeszőlőfajták (legkorábban a Csabagyöngye, Irsai Olivér – Augusztusi muskotály, Esther, Néró). Ezeket követte a most is vásárolható Arkadija, Pannónia kincse, Éva, a napokban pedig már a középérésű saszla is piacképes. Pár héten belül pedig megjelenhet a piacon a Guzal kara, az Itália, a Kozma Pálné muskotály és a Moldova. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint általánosságban jó minőségű termés várható idén, a megkérdezett gazdálkodók szerint az átlaghoz képest 5-10 százalékkal több csemegeszőlőt szüretelnek.
A saszla (Chasselas) nagybani piaci ára jelenleg 250-300 forint körül van, a nagyobb bogyójú szőlőké nagyságrendileg 350-500 forint. A kiskereskedelemben változó árréssel kerül a fogyasztókhoz az áru. A magasabb minőségű csemegeszőlő árát nagymértékben meghatározza az importáruk ára, ami a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt várhatóan magasabb lesz. A magnélküli fajták iránt – a nemzetközi trendet követve – nő a kereslet, annak ellenére, hogy a szőlő jó ízének, zamatának alapvető meghatározója a mag.
A csemegeszőlő-piacon a tapasztalatok szerint nagy tisztulást hozott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetése és az importszállítmányok ellenőrzése, ami számos tisztességtelen szereplőt szorított ki a kereskedelemből.
A magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek. A legtöbbet a – borkészítésre és étkezésre is hasznosított – saszlából vesznek. A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan – miként más gyümölcsök „szezonja” is – előbbre hozódik. A napokban már 50-50 százalék a hazai és az importszőlő aránya az árusítóhelyeken. Egyébként Magyarországon gyakorlatilag az év minden napján kapható csemegeszőlő, sajnos 90 százalékban importáruként. A hazai termés október végéig elérhető, de nyár végétől már az olasz és spanyol import is megjelenik, majd decembertől Dél-Afrikából, Brazíliából, Chiléből illetve Indiából érkezik a csemegeszőlő.
A csemegeszőlő-termesztésben a legnépszerűbb fajta a saszla, aminek háromnegyede Heves és Bács-Kiskun megyében terem. Emellett az országban 1000 hektáron termesztenek egyéb csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában. A csemegeszőlő-termesztés borszőlőhöz képest munkaigényesebb tevékenység, valamint az időjárás is hatványozottan befolyásolja. Fontos az adott területnek, lehetőségeknek megfelelő fajtaválasztás. Mindezt nehezíti, hogy nincsenek új hazai nemesítésű fajták, azokat külföldről kell behozni, melyek érzékenyebbek a hazai viszonyokra, hajlamosabbak a betegségekre. A tőkepusztulás kockázata nagy, sok gombás betegség támadja a fás részeket, emellett vírusos és bakteriális fertőzések is pusztíthatják az állományt.
(nak.hu)