`

A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő modern tankertet adott át ma az agrárminiszter és a Syngenta Magyarország a fővárosban.


A tankert a budapesti XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban jött létre. Az ünnepélyes átadáson Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a diákok kötődése erősödjön a növénytermesztés iránt, és ezt kiválóan szolgálja a kezdeményezés.
– A környezetformálás nem csak egy jól hangzó jelszó, hanem napi feladat is, hiszen a külső környezet visszahat a belső közegre is – mondta Nagy István.

Az hangsúlyozta: a Vörösmarty Iskola felismerte és beépítette hétköznapjaiba a zöldnevelést, a tanintézmény környezettudatos szemléletének és áldozatos munkájának köszönhetően ökoiskola címmel is büszkélkedhet. Hozzátette, a minisztérium 2013-tól kezdődően, az agrárszakképzési intézmények átvétele óta arra ösztönözi az iskolákat, hogy minél nagyobb számban pályázzanak az ökoiskola cím elnyerésére. 2018-ra 47 iskolából 37 rendelkezik ilyen címmel, 9 pedig örökös ökoiskola titulussal.
– A tankert türelemre és felelősségvállalásra tanít, felkelti az igényt egészséges élelmiszerek iránt. Az iskolában folyó szemléletformáló munka példaértékű lehet más oktatási intézmények számára is, mivel a jövőt illető környezeti kihívásainkkal csak felkészülten, környezettudatos hozzáállással nézhetünk szembe – mondta. – Az agrártárca olyan programot tervez, amelynek keretében minden nagyvárosi iskolában hasonló tankerteket hoznának létre.

A miniszter bemutatót is tartott az avatás után...

 

A fejlesztés során – a Syngenta zöldségtermesztésben jártas szakértőinek bevonásával – hat, könnyen megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki az iskola udvarán. A beruházás része a tankerthez tartozó modern meteorológiai állomás is, amely többek között a hőmérséklet, a páratartalom, és a csapadék mennyiségének mérését és megfigyelését is lehetővé teszi a diákok számára.

A mintegy 4 millió forintos beruházás a Syngenta, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a Városgazda XVIII. Kerületi Nonprofit Zrt., valamint a Külső-Pesti Tankerületi Központ támogatásával valósult meg.
– Magyarország vezető agrárvállalataként fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, a felnövekvő generációk szemléletformálását, kötödésük kialakítását az agrárium iránt, ezért nagy örömmel álltunk a kezdeményezés mellé – mondta Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

Az új iskolakertben a diákok elsajátíthatják a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását, hasznosítását. A kerti munka része a komposztálás is, amely a természetes környezet körfolyamatainak bemutatásán keresztül erősíti környezettudatosságukat. Az elültetett növények lehetőséget adnak arra is, hogy a kertet ne csak a növények, hanem a rovarok, és a ,,madárbarát növények” terméseit kedvelő madarak is „belakják”, így testközelből figyelhető meg a biodiverzitás is.

Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője elmondta: az iskola pedagógiai programjába remekül illeszkedő terv valósulhatott meg a támogatói összefogással. A tankertben a feltöltődés és játék mellett hasznos kertészeti ismereteket, illetve a környezet megóvásának és helyes használatának mintáit ismertetik meg a kertet gondozó felső tagozatos diákokkal.  
– Az iskolakert számunkra a természet egy darabja, ezért fontos forrása lesz a pedagógiai gyakorlatban az életjelenségek megfigyelésének, a konkrét gyakorlati tapasztalatszerzésnek – mondta Pásztor Józsefné. – A hagyományos kertészeti aktivitásokat irányított beszélgetések, szemléltetések, megfigyelések, tanulói kiselőadások, vendégelőadások teszik teljessé. Ezek mellett a saját termesztésű alapanyagok felhasználásával versenyeket rendezünk, közös receptgyűjteményt és évszaknaptárat hozunk létre.

 
(forrás: Syngenta)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám