`

Az szárazság és a belvíz ellen, ha nem is könnyen, de lehet védekezni különböző agrotechnikai és/vagy műszaki (épített) megoldásokkal. Szükséges is, mivel a szélsőséges időjárási jelenségek még gyakoribbak lehetnek.


Idén a belvíz határozta meg, hogy mit, hova lehetett elvetni, az aszály pedig döntően befolyásolta, hogy ezekből mi és mennyi terem – érzékeltette elég erősen Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke a megye mezőgazdaságának az időjárás szélsőségességéből adódó gondjait december 14-én, a kamara vidékfejlesztési és szaktanácsadási igazgatósága által szervezett kecskeméti szakmai tanácskozáson. Nyomatékosította ezt a tényt Kis Miklós Zsolt, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke is azzal, hogy a sokéves statisztikai adatok szerint az Alföldön fordul elő a leggyakrabban belvíz és aszály, illetve a csapadékos és száraz időszakok itt váltják egymást legsűrűbben.

Így aztán a „Vízkár elleni védekezés, a vízvisszatartás az agráriumban” című tanácskozásnak – érintettsége okán – keresve sem lehetett volna jobb helyet találni a bácsi megyeszékhelynél. Az adott problémákra pedig léteznek megoldások.


Van megfelelő agrotechnika


Például Bozán Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ öntözési és vízgazdálkodási önálló kutatási osztályának vezetője egy készülő komplex térképet ismertetett, amely tartalmazza egyrészt a belvizek kialakulását befolyásoló tényezők (talajtani, földtani, domborzati, földhasználati, talajvíz, hidrometeorológiai) adatait, másrészt a belvízgyakorisági adatokat, és ezek összevetésével veszélyeztetett szintek szerint osztályozzák az ország földrajzi területeit. Hozzátette, ennek segítségével lehet majd az adott helyeken beavatkozni vagy korlátozásokat bevezetni: többek között művelési mód vagy ág váltását, esetleg fajtaspecifikus technológiák bevezetését javasolni a veszélyeztetett területeken gazdálkodók számára. A szakember megjegyezte, a belvizek visszatartására nincs igazán általános tudományos megoldás, hiszen a gazdák tudják a legjobban, hogy hogyan lehet saját területükön a vizet visszatartani.

Sztahura Erzsébet, a NAK egységeskérelem-szakértője pedig be is mutatott néhány agrotechnikai lehetőséget, amikkel javítható a talajok vízháztartása és amiket hasznos alkalmazni. Ennek szükségességét azzal indokolta, hogy bár a talaj – adottságaitól függően – alkalmas lenne a lehulló csapadék kétharmadának megőrzésére, de a művelés hatására felgyorsult a degradációs folyamata, így ez a képessége egyre gyengébb.

Ilyen megoldás lehet a talajlazítás (például középmély-lazítással vagy növényekkel), a szervesanyag-tartalom javítása (például vetésforgóval, szervestrágyával, szármaradványok visszadolgozásával, zöldtrágyázással), ami egyúttal a szerkezetesség fenntartásához is hozzájárul. De utóbbira hatással van a művelés intenzitásának csökkentése is. További vízháztartás-javító lehetőség a talajtakarás (például mulcsolás vagy zöldtrágyázás), a szintvonalas művelés, a megfelelő növények, az egyenetlen magágy, a dupla magszámú sáv, vagy éppen füves, fás védősávok, esetleg a vízgyűjtők és a drének is.

Ezt a gondolatmenetet követve Jakab Gergely, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Központjának tudományos főmunkatársa a talajerózió elleni védekezési lehetőségeket tárta fel. Ezek között említette – többek között – ő is a szintvonalas művelést, a lehető leghosszabb talajfedést, a gyepes vápa kialakítását, a monokultúra helyett a vetésváltást, a kímélő művelést, műszaki „eszközként” pedig a sáncolást és a teraszolást is. Utóbbi közé sorolta a meliorációs utakat is, ám nagy beruházási és fenntartási igénye miatt szerinte érdemes a kialakítását meggondolni. Mint mondta, bárki bármelyik lehetőség mellett is dönt, a lényeg, hogy nagy összefüggő táblákon kell azokat alkalmazni.


A vízügy sem tétlenkedik


Persze a gazdálkodók mellett az államnak is vannak feladatai a vízvisszatartásban és a vízkárok elleni védekezésben egyaránt. Kolossváry Gábor, az Országos Vízügyi Főigazgatóság belvízvédelmi és öntözési főosztályának vezetője ezek közé sorolta a tározók rekonstrukcióját és fejlesztését, a duzzasztóművek rekonstrukcióját, az emelt szintű vízterek létrehozását, a vízelosztó hálózatok fejlesztését és rekonstrukcióját, a kettősműködésű csatornák, szivattyútelepek a rekonstrukcióját, az aszálymonitoring-hálózat fejlesztését és az aszálykár-elhárítási rendszer bevezetését is. A szakember fontosnak nevezte a kormányhatározatban is rögzített öntözésfejlesztést, amelyben az OVF-nek és a NAK-nak is kiemelt szerep jut, valamint a hazai vízgazdálkodás 2030-ig szóló fejlesztését tartalmazó Nemzeti Vízstratégiát (Kvassay-tervet). Úgy vélte, mindez együtt a vízhasználat optimalizálását és termelésbiztonság növelését is segíti.

Az ügyet már csak azért is érdemes kiemelten kezelni, mert – ahogy Bozán Csaba megemlítette – az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) szerint hosszú távon a Kárpát-medencében, így akár Bács-Kiskun megyében is, plusz 1 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedéssel kell számolni, ez pedig az időjárási szélsőségek még gyakoribbá válásával járhat.

 


Gyér érdeklődés

A gazdálkodóknak a védekezéshez a Vidékfejlesztési Program is biztosít forrást – ám nem nagyon hozta lázba őket. Mint Nagy Attila, az agrártárca főosztályvezetője elmondta, a 2018. július 11-én lezárult „Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése” című, 1 milliárd forintos keretű felhívásra egy darab, a keret 1 százalékát lefedő pályázat érkezett.
A másik, a „Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése” című, pályázatra november végéig 6 kérelem érkezett, és 18 létesítmény létrehozását támogatták (vízvisszatartást szolgáló létesítményt, gyepes gyűjtőárkot, vízmosás feltöltését), 0,62 milliárd forinttal. Mivel az 1,38 milliárdos keret kevesebb mint felére érkezett eddig igény, így 0,8 milliárd  még mindig „gazdára vár”. E felhívásra 2019 márciusig lehet pályázatot benyújtani.



(nak.hu/RF)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám