`

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az időszerű közterületi növényvédelmi teendőket osztotta meg nak.hu-val.


„2016-ban március 15-én már rágtak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Az idei hideg tavaszkezdés visszafogta a kelésüket, de egyszer biztosan megjelennek. Ahol még egyáltalán megmaradtak a buxusbokrok, ott rendszeresen nézzenek be a növények belsejébe, itt bújnak a 0,5-1 cm-es lárvák. Közterületen a fiatal hernyók ellen a Dimilin 25 WP, később a nagyobbakra a Mospilan 20 SG + Decis Mega kombinációja engedélyezett. A bokrok belsejét kell elérnie a permetlének, tehát nagy nyomással dolgozzanak és tapadásfokozókat is keverjenek a rovarölők mellé. A gyökérnyaknál is csoportosulhatnak, sőt a sövények alatti díszkövek alá is behúzódhatnak. Sajnos már a Kislevelű buxust /Buxus microphylla/ is megkedvelte!

2019-ben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MNMNK felállítja azt az előrejelző hálózatot, mellyel a lepkék rajzását követhetjük. Az MTA Növényvédelmi Intézetének a csapdáit telepítjük, amelyek megrendelhetők a www.csalomoncsapdak.hu oldalról. A legpontosabb előrejelzést mindig a saját sövényük közelébe kifüggesztett eszközök adják. Április végén már ki lehet helyezni a feromoncsapdákat is.

Az enyhe tél nem gyérítette a kullancsokat. A közterületeken befogott kutyákban már aktívan szívó, kövérre hízott példányokat találtak az állatmenhelyek dolgozói. A nyugati és az északi megyék a legfertőzöttebbek. A közterületi kullancsirtást betiltották, nincs hivatalosan engedélyezett készítmény. A növények rovarkártevői ellen használt Decis Mega kiváló mellékhatást mutat a kullancsok ellen is. A hatóanyaga megtalálható a bolhairtó-nyakörvekben és a humán készítményekben is.

Budapesten lecsökkent a számuk, de a nyugati megyékben ellepik a hársfák törzsét, ágait a hársbodobácsok telepei. Már ébredeznek, lassan szétszélednek. Néha betévednek az ablakokon, a verőköltő bodobácshoz hasonlóan gyülekeznek a napsütötte házfalakon. (A középső képen ez utóbbi faj a lárváit és a kifejlett imágókat láthatják.) Egyik faj sem kártevő, nem károsítják a növényeket. A verőköltő korhadékevő, igaz néha megtalálható a hárs sarjhajtásain. A hársbodobács a fán él, de csak a felleveles termésen szívogat, a lefényképezett levélen sem láthatnak kifehéredő szívásnyomokat. Tehát a fák védelme miatt nem kell permetezni ellenük. Jó lenne megértetni a lakosokkal, hogy még egy kicsit várjanak és eltűnnek a fákról, a falakról a rovarok.

A hársbodobácsok

A verőköltő bodobácsok

Hasonlóan türelemmel kellene lenni a felébredő poloskákkal kapcsolatban is. Manapság főleg a zöld vándorpoloskával és az ázsiai márványos poloskával találkozhatnak a lakásokban. A tavasz beköszöntével kirepülnek, de a hideg estéken még visszalátogatnak, kerengenek, búcsúznak a téli búvóhelyüktől. Nemsokára végleg kiköltöznek, párzanak és lerakják a petéiket a megfelelő tápnövényre. Az egynyáriakon, az üvegházakban és a zöldségágyásokban egyre nagyobb gondot okoznak a lárváik. Az adott növényre engedélyezett rovarölő szerekkel gyéríthetőek. Az MTA 2020-ra a poloskák előrejelzésére és gyűjtésére is alkalmas eszköz prototípusát ígéri. Kíváncsian várjuk!”

További információk NAK – hamarosan megújuló – növényvédelmi oldalán érhetők el.


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám