`

A kárpáti borzderes szarvasmarhát néhány évvel ezelőtt kezdték el újra tartani és tenyészteni Magyarországon. Kiváló tulajdonságai miatt több célra is alkalmas. A fajta hosszú távú megőrzését tűzte ki a tenyésztőket tömörítő egyesület.


A kárpáti borzderes szarvasmarha amilyen váratlanul „eltűnt” Magyarországról, szinte olyan váratlanul, észrevétlenül tért vissza, és kezdtek vele foglalkozni a gazdálkodók. Mint Török Hunor, a Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztők Egyesületének társadalmi elnöke elmondta, ez a fajta az 1980-as évek vége felén már nem volt fellelhető az országban, viszont lelkes zempléni gazdálkodók, a Polyán Egyesület közreműködésével 2009-ben újra megjelent.
– Az egyesület tagjai Kárpátalján és Erdélyben találtak rá ismét a hegylábi részeken korábban kedvelt szarvasmarhafajtára. Az Európai Uniós állategészségügyi szabályozás miatt tenyészállatokat Ukrajnából nem tudtak behozni, a hazai állomány ezért Romániából (Máramarosból és Dél-Erdélyből) és a Kárpátokon túlról, Moldvából származik. A Polyán Egyesület mikóházi mintagazdaságában 2014-ben borjakkal együtt már 40 egyedet számlált a gulya – mondta. – A különleges nevében a borzderes szó a szarvasmarhák színére utal. Eredetileg a borzok deres színére emlékeztető színt jelölték ezzel a szóval, majd a fajtakör kapta ezt az elnevezést. Hiszen nem csak kárpáti borzderest, hanem például a svájci borzderest is ezzel a szóval jelöljük. Érdekesség, hogy angolszász nyelvterületeken ugyanezeket a fajtákat egyszerűen barnának (Swiss Brown, Carpathian Brown cattle) hívják.

2009 után egyre több tenyésztő lett – a tartók száma jelenleg meghaladja a 100 főt, akik több mint 300 egyed tulajdonosai –, a közös érdekképviseletre létrejött egyesületüket pedig 2018 végén jegyezte be a bíróság. Mint Török Hunor megjegyezte, a tartók több mint egyharmada lépett be eddig az egyesületbe az elmúlt hónapokban, a tagfelvételi igények folyamatosak.
– Jelenleg csekély számú egyed található hazánkban, és bár a lelkes tartóknak, tenyésztőknek köszönhetően egyre könnyebb beszerezni, de azért még mindig várólisták vannak egy-egy üszőre. Ez sok olyan leendő tartót elkedvetlenít, aki nem szeretne fél vagy akár egy évet várni egy-egy állatra. A hazai állomány felszaporodása nyilvánvalóan egy lassú folyamat, amelyet nem lehet sürgetni, csak segíteni. Mivel a közösségi médiát napjainkban nem lehet, vagy nem érdemes elkerülni, ezért is hoztuk létre a Facebookon egy csoportot a kárpátiborzderes-tartók és -kedvelők számára. A gazdák itt jelezhetik azt is, ha van eladó állatuk, így könnyebben talál új gazdát egy-egy állat. Emellett „Összefogás a kárpáti borzderesért” nevű oldalt is üzemeltetünk, amelyen inkább a fajtával, a tenyésztéssel, kutatási programokkal kapcsolatos információkat gyűjtjük össze – jegyezte meg.

És, hogy miért is érdemes ilyen állatot tartani? Az elnök szerint a kárpáti borzderes a Kárpát-medencében őshonos vagy régen honosult szarvasmarhának tekinthető, így a térség klimatikus és domborzati viszonyaihoz jól alkalmazkodott, primitív fajta, ezért pedig kettős hasznú (tej, hús), továbbá kiegészül egy harmadik haszonvétellel is, az igáztatással. Ezek mellett extenzív fajta is, ezért könnyen ellik és jó borjúnevelő.
– A Kárpát-medencében ma élő szarvasmarhafajtáink közül a legkisebb termetű, ezért kevésbé félelmetes a laikusok számára, ellentétben például a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürkével. Magyarország természetföldrajzi környezetéhez jól alkalmazkodik, azaz több magasságban is legel és a legelőn található növények között kevésbé válogat, így tartása a hegy- és dombvidékeken, de akár az alföldi területeken is lehetséges. A fajta hasznos élettartama meglehetősen magas: míg a hazai intenzíven tartott fajtáknál ez az érték 2-3 év, a borzderes tehenek hasznos élettartama megközelítheti akár a 20 évet is. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, betegségekre nem fogékony, ridegtartásra alkalmas, ezzel együtt jól tűri az istállós tartást is. A tapasztalatok szerint legjobb megoldás a félrideg tartás: tavasztól késő őszig legelőn van az állat, de a borjakat kezdetben magunkhoz szelídítjük. Így a legelőn nem okoz gondot sem a fejés, sem az orvosi kezelés – mondta Török Hunor. – Mindent összevetve kiválóan alkalmas háztáji és extenzív tartásra. Legelési szokásai alapján nagyszerűen hasznosítható mezsgyék, árokpartok vagy elvadult gyümölcsösök kezelésére, köves, cserjés és meredek legelőterületek hasznosítására, gyepfenntartásra, tájrehabilitációra, akár kisebb, de annál értékesebb zárványgyepeken is.

Az egyesület elnöke hozzátette, mivel a fajta kiválóan alkalmas a háztáji állattartásra, ezért a hármas hasznosítás fenntartása az újbóli fellendítésének is fontos eszköze lehet. Ám szerinte tisztában kell lenni azzal is, hogy bár teje kiváló minőségű, de nem ad nagy mennyiséget, ahogy kis termete miatt a húshaszon sem olyan mértékű, mint az erre szelektált fajtáké.
– Tehát, aki kifejezetten tejtermelésre vagy a húshaszna miatt keres fajtát, és az igényesebb fajtáknak biztosítani tudja a számukra szükséges feltételeket, az ne a kárpáti borzderest válassza. Az ökológiai gazdálkodásban viszont sokkal alkalmasabb bármelyik eddig használt szarvasmarhafajtánál. Tej- és húshaszna miatt pedig segítséget nyújthat a vidéken élők önellátásában – jegyezte meg.

A Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztők Egyesülete rövid-, közép- és hosszú távú célokat is kitűzött, éppen azért, hogy megmaradjon Magyarországon az állat. Török Hunor szerint az egyesület legsürgetőbb feladatai közé tartozik a fajta elismertetése és az őshonos státuszának megszerzése, valamint ezzel szoros összefüggésben az egyesület tenyésztőszervezeti elismertetése. Jelenleg az egyesület vezetése ezen dolgozik, szorosan együttműködve a Debreceni Egyetemmel (DE), és amelyhez jelentős segítséget kaptak a NAK-tól is.
– Szintén égető probléma és a fajta fenntartása szempontjából kulcskérdés a minőségileg megfelelő apaállat és a szaporítóanyag-ellátás biztosítása. Évekkel ezelőtt sikerült behozni egy tenyészbikát Romániából, mely megfelelt a kritériumoknak és sikerült tőle szaporítóanyagot nyerni. Ez a tavalyi évre elfogyott. De egy már itthon született bikától tavaly sikerült újabb szaporítóanyagot nyerni, amely most is rendelkezésre áll az inszemináláshoz a gazdák számára. Mivel az apaállat-behozatalnak jelentős anyagi vonzata van és erre a célra sem a Polyán Egyesület, sem a DE nem rendelkezett pénzeszközökkel, ez a folyamat megtorpant. De előrelépés látszik, és a tervek szerint 5-10 bikát be tudunk hozni idén – mondta. – Tenyésztőszervezetként hosszú távon feladatunk lesz a jelenleg kidolgozás alatt lévő tenyésztési program alkalmazása, a gazdákkal szorosan együttműködve. Meghatározzuk a tenyésztési célt és módszereket, a szelekciós rendet, a fajta paramétereit, a törzskönyvezés és teljesítményvizsgálat feltételeit és rendjét, a tenyészállat minősítés rendjét, a szaporítóanyag minőségi követelményeit. Javaslatot dolgozunk ki a tartástechnológiára. Hosszú távú célunk a kárpáti borzderes fajta in situ génmegőrzése és hazai elterjesztése. Ennek érdekében segítjük a tenyésztőket nem csak a tenyésztési feladatokban, hanem a termék-előállítás területén is.

(nak.hu/Raffai Ferenc) (fotó: Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztők Egyesülete)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám