Erdő- és vadgazdálkodás

Megnyílt az Erdők hete országos rendezvénysorozat Kaposváron hétfőn, a SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpontjának átadásával. Az ünnepségen kiderült, a magyarok keveset tudnak az erdőről.


A huszonegyedik alkalommal rendezett Erdők hetében állami- és magánerdészetek, erdei iskolák és oktatási intézmények a Közös kincsünk az erdő mottó jegyében október 2. és 8. között 100 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket.

A megnyitón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: az erdők értéke felbecsülhetetlen, megóvásuk mellett fontos az is, hogy szépségét minél többen felismerjék. Hozzátette, a programsorozat az erdőket népszerűsíti, szemléletet formál és tájékoztat. Mint mondta, ezért is fontos, hogy a minisztérium támogatásával megjelenhetett a Magyarország erdészeti tájai című szakkönyv két kötete.

Az állami tulajdonú SEFAG Zrt. 80 ezer hektáron végez erdő- és 103 ezer hektáron vadgazdálkodást, jelentős fafeldolgozó kapacitása is van. Barkóczi István vezérigazgató elmondta, a vállalat 2010 óta 2 milliárd forint értékű közjóléti fejlesztést valósított meg a hosszú ideje tartó stabil és nyereséges gazdálkodásának köszönhetően. Fenntartanak két arborétumot, hét parkerdőt, autóspihenőket, négy ökoturisztikai központot, erdei iskolát, csillagparkot, kisvasutat és most már az erdők házát is. A társaság Bajcsy-Zsilinszky utcai központjának volt igazgatósági épületében 120 millió forintból kialakított erdők háza a talajtól a lombkoronáig interaktív módon mutatja be az erdő teljes élővilágát.

Interaktív kiállítás is van az erdők házában

 

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke elmondta, közvéleménykutatásuk szerint a magyarok szívükön viselik az erdők sorsát, de keveset tudnak az erdőről. A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy az erdőterület csökken, holott annak megduplázása az erdészek nagy sikere az elmúlt évszázadban.
– Elgondolkodtató, hogy a válaszadók csupán a 15 százaléka megy ki az erdőbe évente legalább egyszer, ellenben 90 százalékuknak van véleménye az erdőről és az erdészekről – mutatott rá.

 


(MTI) (fotó: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok