Erdő- és vadgazdálkodás

A jövőbeni szorosabb együttműködés szellemében szerveztek szakmai találkozót Szlovákia és Magyarország faanyagkereskedelmilánc-felügyeletért felelős (EUTR) társhatóságai Zólyomban. Ugyanis a szlovák fél szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni a faanyag-kereskedelemben.


Az EUTR szakemberek tapasztalatai szerint Szlovákiából elsősorban fenyő fűrészáru és tűzifa érkezik nagyobb mennyiségben Magyarország északi és keleti részébe, de számottevő a Románia irányába történő továbbszállítás is. Az egyeztető megbeszélés létrejöttét az is sürgette, hogy a határ magyar oldalán olyan szlovák faanyagkereskedelmilánc-szereplők kerültek a magyar EUTR hatóság látóterébe, akikkel kapcsolatban korábban már a szlovák rendőri szervek is vizsgálatot kezdtek. Az illegális fakitermelésben és kereskedelemben működő személyek bevett gyakorlata, hogy az egyik országban kitermelt fát a másik országban értékesítik, remélve, hogy az ellenőrző hatóságok a másik országból származó iratok alapján nehezebben tudják ellenőrizni a faanyag származását.

A szomszédos hatóságok szakértői az egyeztető megbeszélésen a kölcsönös adatcserében, valamint az összehangolt ellenőrzésekben állapodtak meg, mivel mindkét országban kiemelt cél a fogyasztók és a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, kereskedők érdekeinek védelme. A workshop eredményeként a NÉBIH ellenőrei és a szlovák kollégáik már a találkozót követő napon, azaz március 20-án ellenőrzést folytattak a közös határszakasz mindkét oldalán, illetve további közös ellenőrzések időpontjait és helyszíneit is egyeztették.

 

(NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei