`

Újabb mérföldkövéhez érkezett a 2018 szeptemberében indult FÖLDFORGATÓK Iskolakert 2018-2020 program, amely egy kísérleti projekt Nógrád megyére kiterjesztve.

A megyéből pályázó iskolák közül tíz nyerte el a lehetőséget a programban való részvételre, akik az iskolakert kialakításához és műveléséhez szükséges eszközcsomagot, kertészeti szakmai segítséget kaptak. A program keretén belül az iskolák különböző, az agráriumhoz kapcsolódó programon is részt vesznek - negyedévenként beszámolót készítenek a legfontosabb történésekről.

Az első, őszi negyedév a szakmai felkészülésről szólt, míg a második, téli időszakban az iskolakertet művelők a tanteremben végezhető tevékenységekkel foglalták el magukat, amely során saját iskolakertlogókat terveztek, madáretetőket, komposztálókat állítottak össze és helyeztek ki. A harmadik, tavaszi negyedévben az iskolák a nyári fenntartásokkal kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedhettek meg Pásztón egy műhelynap keretében, illetve agrárszakképző iskolák tanműhelyeit látogatták meg, ahol megismerkedhettek például a pék szakmával, az állattartással, tehenészettel, a gépészettel és a szántóföldi termesztéssel.

A fotó Nógrádkövesden készült

Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM keretén belül - amely azért jött létre, hogy egységesítse a különböző szervezetek iskolakertre irányuló kezdeményezéseit – 2019 januárjában indult el az Iskolakerti Alapozó Alprogram, amelynek egyik kiegészítő kategóriáját a Földforgatók programban részt vevő iskolák számára hirdették meg, ezzel a lehetőséggel nyolc iskola élt. Ezen intézmények további eszközcsomagot kaptak, pedagógiai és kertészeti mentorálásban részesültek, illetve a kertvezetőknek 30 órás akkreditált képzésen kellett részt venniük, amelyről tanúsítványt is kaptak.

Magyarnándor

Az iskoláktól érkezett beszámolók alapján kimondható, hogy minden iskola örül a FÖLDFORGATÓK nyújtotta lehetőségeknek, mindenkinek sikerült a munkatervnek megfelelően kialakítania az iskolakertjét, amit legfőképpen a technikaórákon, illetve az iskola utáni szakkörökön művelnek. A csomagban adott eszközök, vetőmagok nagy segítséget nyújtottak a kert művelőinek, emellett a legtöbb helyen a szülőket is bevonták a feladatokba. A diákok örömmel ismerkednek a kert nyújtotta újdonsággal és szívesen fogyasztják is el az általuk termesztett növényeket. A a fiatalok agrárium felé terelésében - ami a program egyik fő célja - eredményként mondható el a diákok pozitív hozzáállása a kertészkedéshez, illetve a fizikai munkához; látva munkájuk eredményét, mely szerint az iskolakertben termesztett zöldségeket, gyümölcsöket az iskolai konyhára, illetve nyári táborokra ajánlják fel, ezeket saját maguk és iskolatársaik is megízlelhetik.

 

NAK/ Szász Imola

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám