Környezetgazdálkodás

2018. április 22-e a Föld napja, amelyről 28. alkalommal emlékeznek meg itthon és 48. alkalommal világszerte. A kiemelt téma idén a műanyagmentes világ. A műanyag pedig az élelmiszeriparban gyakorta használt csomagolási anyag is…


Alig 70 éve kezdődött a műanyagok tömeggyártása, és ma már évi 8,3 milliárd tonna új (nem újrahasznosított) műanyagtermékkel árasztják el a piacot a vegyi gyárak a BBC szerint. Ebből 6,3 milliárd tonna kerül évente a szemétbe. A hulladéknak csak 9 százalékát hasznosítják újra, 12 százalékát elégetik, a maradék 79 százalék (5,5 milliárd tonna) pedig szemétlerakókban, illetve a természetben, vizeinkben végzi.

Ha így folytatjuk, egyre több műanyaghulladék termelődik. Ha így folytatjuk, 2050-ben már 12 milliárd tonna műanyaghulladék terheli a lerakókat, illetve a környezetet. Ha így folytatjuk, 2050-re annyi lesz a műanyag a tengerekben, mint a hal! Már ma is hatalmas műanyagszemét-szigetek lebegnek a Csendes-óceán vizein, és a mikroműanyagok már ivóvizünkben is megjelentek.

Műanyag mossa a tengerek partját és műanyag van a tengeri teknősök több mint felének gyomrában, a tengeri madarakénak pedig majdnem mindegyikében. A mindent beborító, nem lebomló műanyag egyaránt veszélyezteti a vadvilág és az ember egészségét, ahogy mindezt a Műanyag bolygó c. dokumentumfilm is alátámasztja.
Ennyit lehetetlen újrahasznosítani, elégetni, eltemetni – egyetlen lehetőség marad: mondj nemet az egyszer használatos kényelmi műanyagokra. Ha sokan visszautasítjuk, nem éri meg gyártani, és akkor a hulladék is kevesebb lesz.

A Föld napjával kapcsolatos rendezvényekről itt lehet olvasni.


(forrás: fna.hu/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok