`

A jelentősnek mondható dunai gabonaszállítás a folyó alacsony vízállása miatt lelassult, miután az OVF hajózási zárlatot rendelt el. A belvízi fuvarozók szakmai szervezetének vezetője szerint – vízgazdálkodási szempontok és az apály miatt – érdemes lenne a Dunán vízlépcsőket létesíteni.


Nem 1-2 centiméterrel, hanem 10 centiméterrel dőlt meg több helyen - köztük Budapesten is - az alacsony vízállási rekord a Dunán – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. Siklós Gabriella elmondta: Budapestnél eddig 51 centiméter volt a valaha mért legalacsonyabb vízállás, amelyet 1947. november 6-án regisztráltak. Szerdán 41 centiméter volt a vízszint.

Komárom felett nem, de az alatt a Duna teljes magyarországi szakaszán megdőltek az alacsony vízállási rekordok. Így a negatív rekordok térképe teljesen átrajzolódott, mostantól mindenhol 2018-as adat szerepel. Az OVF szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy a közölt adatok relatív vízállást jelentenek. Az 1800-as években egy hasonlóan kisvizes vízállásnál döntöttek a szakemberek arról, hogy a vízszintet mérni kell. Ahol akkor állt a víz, ott határozták meg a nulla pontot. Így fordulhat elő most, hogy több helyen mínuszban vannak a vízállások. Siklós Gabriella kitért arra is, hogy a hajózásnál 25 deciméter az ideális gázlómélység. Most ez 15-17 deciméter körül van. Ezért kihelyeztek segítő bójákat, de nappalra és éjszakára a hajózási hatóság hajózási zárlatot rendelt el a teherhajóknak.


Gondban a gabonaszállítás


– Az alacsony vízállás valamennyi dunai kikötőt súlyosan érintette, a hajókat a szokásos, kétméteres merüléshez képest 1,2-1,5 méteres merüléssel lehetett megrakodni – mondta az MTI-nek Szalma Béla, a Magyar Dunai Kikötők Szövetségének elnöke. – A dunai kikötők Magyarországon évente átlagosan 6-8 millió tonnás forgalmat bonyolítanak le, amelyből mintegy 2-3 millió tonna gabona. A mostani, kisebb forgalom miatt a kikötők raktárai is telítettek.

 – A bajai kikötőből október közepéig az átlagos, 800 ezer tonna felét szállították el – mondta Nagy László, a 70-75 százalékban mezőgazdasági árut forgalmazó Bajai Országos Közforgalmú Kikötő (OKK) Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, jelentős vízszintemelkedés kellene ahhoz, hogy ismét megindulhasson a szokásos forgalom. Bajánál már nyáron elérte a legkisebb vízállást a Duna, és néhány nap múlva még alacsonyabb vízszint várható.

A Duna mellékágának ártere a felvidéki Medve határában 2018. október 16-án

 

Németh Tamás, a szekszárdi Sygnus Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a cég paksi és adonyi kikötőjében szeptemberben a szokásos forgalom 25-30 százalékát bonyolították; az éves 600 ezer tonna helyett idén várhatóan 250 ezer tonna áru hagyja el a kikötőket. A kft. 600-800 ezer tonnás raktárkapacitása teljesen ki van használva, a tárolókat egyelőre a nyáron betakarított búza, árpa és napraforgó foglalja el, a kukorica távolabbi raktárakban van elhelyezve. Becslése szerint országos szinten mintegy fél millió tonna termény vár a raktárakban szállításra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alacsony vízállás nem csak a kikötőknek, hanem a termelőknek is veszteséget okoz, mivel így drágul a szállítás.

Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára elmondta: Tamási és Paks térségében néhány cég nem tudta a tervezett ütemben betakarítani a kukoricát, mert a nyáron betakarított termést nem szállították a Dunán. A megrekedt készletek miatt előfordult, hogy nyomottabb áron kellett értékesíteniük a kukoricát.

 

Víztározók, vízlépcsők kellenek


Két hónappal ezelőtt úgy jellemeztem a helyzetet, hogy katasztrofális. És azóta csak romlott – mondta az InfoRádióban Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke. – A Rajna és a Duna teljes szakaszán drasztikusan alacsony a vízállás. 1,1-1,2 méteres merüléssel lehet haladni, de egy hajó terhelve 2,5-2,8 méteres merülésű. Egy 1600 tonnás hajó 300-350 tonnás rakománnyal tud közlekedni, ha egyáltalán tud.

Az elnök elmondta, hogy a fuvardíjak a két-háromszorosára emelkedtek, és a szállított árumennyiség is jelentősen lecsökkent. Hetek óta várják a csapadékot, de a következő négy-öt napban nem várható jelentősebb utánpótlás, és annyira kiszáradtak a földek, hogy egy kisebb eső nem is lenne elég. Legalább egyhetes kiadós eső segítene csak a vízálláson. Az elmúlt időszak tapasztalatai és a jövőbeli kilátások Bencsik Attila szerint arra mutatnak, hogy a következő években-évtizedekben ez a helyzet romlani fog. A klímaváltozás következtében nagy árvizek várhatók, és ezt követően pedig hosszabb periódusú alacsony vízállású időszak.
– Erre időben fel kell készülnünk, mert a vízmegtartás, a vízgazdálkodás kulcsfontosságúvá válik, és nemcsak a hajózás, hanem az ivóvízkészlet, a mezőgazdaság, az árvízvédelem szempontjából is. A döntéshozóknak előre kell gondolkodniuk, hogyan lehet ezt megoldani. A válasz egyszerű: víztárolók építésével, és ez a Dunán  vízlépcsőket jelent. Enélkül hosszú távon nem lehet megoldani ezt a problémát – mondta az érdekképviselet vezetője.

Az OVF szóvivője a várható csapadék kapcsán kiemelte: az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít. Minden más folyónál a külföldi vízgyűjtőterületen lehullott csapadék a fontos. A Duna jelentős részvízgyűjtőin (Inn, Traun, Enns) jövő héten kedden, szerdán 20-25 milliméternyi eső várható. Ennek hatása a jövő hét vége felé érheti el a Duna magyarországi szakaszát.


(forrás: MTI/Inforádió) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám