`

2019. november 7-én Miskolcon rendezte meg a NAK Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatósága a kistermelői rendezvénysorozat harmadik eseményét, melyben betekintést nyerhettünk a idéki élet diverzifikációs megoldásaiba, mint a falusi turizmus és a szociális farm lehetőségei.  


Elsőként Franko Pál, a FATOSZ elnöke vezette be a hallgatóságot a falusi turizmus témakörébe, az abban rejlő lehetőségekbe. Előadásában kiemelte, hogy a falusi turizmus csak azon személyeknek, családoknak, vállalkozóknak ajánlott, akik amellett, hogy megfelelő humán- és gazdasági erőforrással, illetve szaktudással rendelkeznek, hisznek a területük értékében, ahol szívvel-lélekkel képesek falusi szolgáltatásokat nyújtani az arra járó turistáknak. Információt kaptunk arról is, hogy a „nagy diverz” pályázat segítségével 2010 óta jelentősen megnőtt a falusi turizmus szolgáltatásainak száma, mind a férőhelyek tekintetében, mind a vendégéjszakákat illetően, azonban még mindig van hova fejlődni.

Ezt követően Szabadkai Andrea, a Kislépték Egyesület elnöke mutatta be a gazdálkodók diverzifikációs tevékenységeinek vizsgálatára irányuló elemzéseket, azok eredményeit. Az elemzés célja a mezőgazdasági tevékenységet folytató családok által végzett, a gazdaság erőforrásaira épülő, jövedelemszerző diverzifikációs tevékenységek sikerességének tényezőit és a sikeresség akadályait megvizsgálni. A felmérésből beigazolódott az első előadásban is elhangzott szaktudás szükségessége, miszerint a megkérdezett sikeres gazdaságvezetők legfőképpen főiskolai, illetve egyetemi végzettséggel rendelkeznek. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a gazdaságok sikeres diverzifikációjában nagy szerepet játszik a nemzetközi, illetve hazai tanulmányutak fejlesztő hatása mellett nélkülözhetetlen a profi jogi szakértő, könyvelő megléte a vállalkozásban, illetve a legfőbb hátráltató tényező a magas adó-, járulék- és bürokratikus terhek, a szabályozás átláthatatlansága.

A következő előadásban, Hamza Eszter, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet képviselőjeként a diverzifikációs lehetőségeket elméleti oldalról mutatta be. A diverzifikáció fogalmának, illetve azok típusainak ismertetése után, a Magyarországon ismert diverzifikációt támogató pályázati lehetőségek kerültek bemutatásra. Az első előadásban elhangzottakhoz képest, ahol a falusi turizmus jelentős mértékben nőtt, a diverzifikált gazdaságok száma 2010-2016 között jelentős mértékben csökkent. A diverzifikáció mellett számos motiváló (pl. magasabb jövedelem, termelési kockázat csökkentés, elérhető támogatási források, piaci kereslet kiszolgálása, családi hagyomány továbbvitele) tényező áll, azonban az ezzel szemben álló gátló tényezők (pl. tőkehiány, piaci ismeret és információ hiány, szakértelem és hozzáértés hiánya, magas adminisztrációs terhek, kiismerhetetlen szabályozási környezet, munkaerőhiány) nagyobb mértékben befolyásolják az érdeklődést.

A rendezvényt Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a „Szociális farmok a vidékfejlesztésért” című előadásával zárta. László, a külföldi példák rövid bemutatása után az alapítvány által kialakított egyik saját majorságát mutatta be. A szervezet arra törekszik, hogy olyan élettereket és szolgáltatásokat hozzon lére, ahol minden érintett képességeihez mérten értékteremtő tevékenységet végezhet, mely által a közösség hasznos tagjává válik. A Baráthegyi Majorságban működtetett szociálterápia (lakóotthon, támogatott lakhatás, nappali ellátás) mellett képzési központnak is helyet adnak. A majorságban a fogyatékossággal élők mellet közcélú foglalkoztatottak, elítéltek, hajléktalanok valamint önkéntesek fogadása is történik. A birtokon lehetőség van kertészkedni (szabadtéri, fólia, üvegház, gyümölcsös), de az állattartás (kecske, ló, szamár, disznó, baromfi, alpaka), növénytermesztés (főként gomba), mellett élelmiszergyártás (főzőkonyha, sajtüzem, kemence) és asztalos-üzem is működik, ahol fa pellet- és brikettgyártó részlege állítja elő a szükséges tüzelőanyag nagy részét. Az ökoturizmus részeként Farm Panzió, erdei iskola, falusi vendégasztal, illetve a fából épült korhű Interaktív Diósgyőri Játszóvár várja az érdeklődőket. A Baráthegyi Majorság következő célkitűzése a Baráthegyi Panzió & Élménypark kialakítása, ahol mindamellett, hogy a szülőknek a pihenőszobában és wellnessrészlegen van lehetőségük a kikapcsolódásra, a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol elsajátíthatják a különböző tevékenységek alapjait.

A kistermelői rendezvénysorozat negyedik, és egyben utolsó állomása 2019. november 26-án, Dunaharasztin kerül megrendezésre, a „Közétkeztetésben rejlő lehetőségek” címmel, melynek meghívóját itt találja.


(NAK/ Szász Imola)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám