`

A Corteva Agriscience, a kizárólag mezőgazdasági portfólióval rendelkező vállalat fórumot szervezett iparági szakértők és civil szervezetek bevonásával a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt álló kihívások és diszkrimináció megvitatására. A rendezvényre november 12-én került sor Budapesten.


Borsos László, a Corteva Agriscience cégcsoport magyarországi vezetője felhívta a figyelmet azokra a híres női kutatókra, akik fontos szerepet játszottak a társaság történetében.
– Még egy adott országon belül is nagyon különbözőek lehetnek a mezőgazdaságban dolgozó nők tapasztalatai. A Cortevánál értékeljük a nők mezőgazdaságban betöltött pozitív szerepét és képességeit, és arra törekszünk, hogy a nemek közötti egyenlőség a vállalati kultúra részévé váljon. Jelenleg magyarországi vállalatainknál a teljes munkaidős alkalmazottakat tekintve a nők aránya 33 százalék, és azt tervezzük, hogy tovább javítjuk az egyensúlyt – mondta.

A Corteva az elmúlt évben több mint 4000 nő bevonásával, 17 országban készített felmérést, hogy feltérképezze a nők iparágban betöltött szerepét és azokat a kihívásokat, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgozó nők szembesülnek. A tanulmány Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Ázsia és Afrika országait fedte le, és kiterjedt a legfontosabb egzisztenciális kérdésekre, többek között a munka és a magánélet egyensúlyára, a pénzügyi stabilitásra, valamint egészségügyi kérdésekre is. Elena Poljakova, a cég kelet-közép-európai kormányzati és iparági kapcsolatok vezetője bemutatta a tanulmány főbb megállapításait, és kiemelte, hogy a nemek közötti diszkrimináció továbbra is létezik, és ez akadályt jelent abban a szerepben, amit a nők a világ élelmezésében tölthetnének be.

A felmérés eredményei azt is felfedték, hogy a nemek közötti egyenlőséget három fő tényező akadályozza: a bérek közötti egyenlőtlenség, a finanszírozási lehetőségek és a mezőgazdasági technológiák, képzések korlátozottabb elérése. A kutatás szerint ezeknek az akadályoknak a tudatosítása és a nők a mezőgazdaságban betöltött szerepének hangsúlyozása elősegítheti a nemek közötti egyensúly javítását.
– A társadalmi és gazdasági előnyök mellett különösen fontos megemlíteni, hogy a válaszadók többsége rendkívül büszke arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozik. Ugyanakkor a büszkeség nem jelent elégedettséget, és a kutatások arra is rávilágítanak, miként látják a nők a lehetőségeiket a helyzetük jobbá tételére. Ezek a lehetőségek többek között a különféle szakmai továbbképzéseken és készségfejlesztéseken való részvétel, és ebben támogatnunk kell őket, hogy képességeiket teljeskörűen kibontakoztathassák – mondta Elena Poljakova. – Mi arra törekszünk, hogy a mezőgazdasági termelés minden szintjén bevonjuk a vállalkozásokat, a közösségeket, a kormányt és az érintett női csoportokat, hogy olyan kommunikációs keretet biztosítsunk számukra, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat és tanácsaikat.

A befolyásos nők...

 

Ezt követően az agrárközösség befolyásos hölgytagjai szólaltak fel: Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára; Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke; Emily Scott, az USDA mezőgazdasági attaséja; Dono Abdurazakova, a FAO Európai és Közép-Ázsiai regionális irodájának szakértője; Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke; Benedek Borbála, az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége elnökhelyettese; Bónáné Pócza Veronika, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. üzemgazdásza és növényvédelmi szakirányítója; és Tóth Diána gazdálkodó, az AgroWoman civil kezdeményezés vezetője.

A résztvevők bemutatták a mezőgazdasági ágazatban dolgozó nők előtt álló kihívásokat és a felmerülő problémákat, valamint beszéltek a lehetőségekről is: mind a civil, mind pedig az állami szektor intézményei indítottak programokat a nők mezőgazdaságban betöltött szerepének támogatására.
– A mezőgazdaság hosszú ideig jellegénél fogva férfias foglalkozás volt, amelyben a nők aránya kisebb, mint a nemzetgazdaság legtöbb ágazatában. Napjainkban változik a gazdaságszerkezet és ezzel a nők szerepe is. Előtérbe kerül az árutermelés, ezért visszaszorul a háztáji gazdálkodásban segítő női szerep. A nők egyre inkább árutermelő üzemek vezetői, alkalmazottai lesznek. Emellett egy modernizációs folyamat is megfigyelhető a mezőgazdaságban, amelynek egyik fő hajtóereje a munkaerőhiány. A mezőgazdaságban dolgozó nők szerepét és helyzetét támogatja ez a folyamat, hiszen így kevesebb fizikai munkával, könnyebben el tudják látni feladataikat. A részmunkaidős foglalkoztatás elterjedése szintén nagy lehetőség a női munkavállalók számára, Magyarországon ezen a területen még komoly előrelépésre van szükség – jegyezte meg Dr. Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke szerint a nők nagyobb fokú bevonása a mezőgazdasági termelésbe és a mezőgazdaság vezetői szintjébe az agrárium egészének hatékonyságát növeli, így a társadalom minden tagja számára hasznos folyamat.
– Ezért kell törekedni a nők és férfiak egyforma megbecsültségére a mezőgazdaságban, amihez elengedhetetlen, hogy egyformán hozzáférjenek a képzési lehetőségekhez – tette hozzá.

Benedek Borbála úgy vélte, a nők és férfiak együttműködése az alapja a magánélet és munka harmóniájának. De az az együttműködés igazán hatékony és fenntartható, amely tekintetbe veszi a nőiséget és a nőiességet, sőt, erre épül.
– A mezőgazdaságban a generációváltás során is a különböző szerepek egymáshoz illeszkedése a hatékonyság kulcsa – az idősebb generáció bevonja a fiatalabb generációt a munkába, a vezetésbe, a fiatalabb generáció pedig az elődök munkáját megbecsülve, arra építve fejleszti tovább a gazdaságot – jegyezte meg.

Emily Scott, az USDA mezőgazdasági attaséja ismertette az Amerikai Egyesült Államok álláspontját a mezőgazdaságban foglalkoztatott nőkkel kapcsolatban.
– A nők a mezőgazdaság minden területén dolgoznak gazdálkodóként, tudósként, közgazdászként, állatorvosként, ingatlantulajdonosként vagy akár politikai döntéshozóként. A nők által működtetett gazdaságok aránya jelentősen ─ 5,2-ről 13,7 százalékra ─ nőtt 1978 és 2012 között az Egyesült Államokban. 2017-ben nők üzemeltették az összes gazdaság 29 százalékát. Hogyan volt ez lehetséges? A már fiatal korban elkezdett oktatás segítségével. Ma már az Államokban az agrártudományi diplomák jelentős százalékát nők szerzik meg – mondta.


(forrás: Corteva/nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám