Gazdaságfejlesztés

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként több mint 211 milliárd forint támogatást utalt a gazdáknak az idén a Magyar Államkincstár.


A Magyar Államkincstár idén is folyamatosan fizette ki a piaci és nemzeti támogatásokat. A szervezet keddi közlése szerint a 2016. évi egységes kérelemhez kapcsolódóan 424,5 milliárd forint támogatást, ebből január 1-jét követően a kincstár mintegy 165 milliárd forint kifizetését hagyta jóvá, a múlt péntekig majdnem az egész meg is érkezett az érintettekhez. Mindössze 5 milliárd forintot nem kaphattak meg a jogosultak birtokviták, hagyatéki eljárások vagy folyamatban lévő bírósági eljárások miatt.

A közvetlen támogatások mellett kifizettek több mint 35 milliárd forintot is az agrár-környezetgazdálkodást és az ökológiai gazdálkodást segítő támogatásként: ebből mintegy 20 milliárd forint kifizetését már a kincstár szervezetébe tagozódva bonyolította le a kifizető ügynökség. Továbbá mintegy 17 milliárd forint értékben fizetett ki átmeneti nemzeti támogatásokat, amelyek jelentős része a 2007-ben meghatározott történelmi bázisjogosultságokon alapul.

A jogcímenként kiutalt összeg rendre meghaladja a korábbi, időarányos szintet, így azok hamarabb jutottak el a gazdákhoz. A Magyar Államkincstár szerint a gyorsabb ügyintézésnek köszönhetően a 2015. évi kifizetésekre kért határidő-módosításra idén már nem volt szükség.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok