`

Phil Hogan, az EU mezőgazdasági biztosa bejelentette, hogy a jövőbeni uniós közös agrárpolitika (KAP) ambiciózusabb lesz a környezetvédelmi célkitűzések szempontjából. A „zöldebb” mezőgazdaságot a precíziós gazdálkodási módszerek szélesebb körű alkalmazásával kell biztosítani.


Az agrárpolitika már régóta különleges státuszt élvez az EU-ban. Ez ellentmondásokat eredményezett más területekkel, különösen a környezetvédelmi politikával kapcsolatban. Meg kell szüntetnünk az uralkodó bunkermentalitást, ha előre akarunk haladni – mondta a topagrar.com-nak Phil Hogan.

Az uniós döntéshozók közötti koherencia növelése érdekében a mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságok már elkészítettek egy munkadokumentumot a fenntartható vízgazdálkodásról áprilisban. Ezen kívül az Európai Bizottság vizsgálja meg az új precíziós mezőgazdasági technológiák lehetőségeit a mezőgazdaság hatékonyabb felhasználása érdekében. Ezek közé tartoznak például olyan robotok, amelyek mérik és optimalizálják a szőlőültetvények vízkövetelményeit, a növények növekedését nyomon követik, a betegségeket kimutatják és kezelik.
– Már tettünk néhány lépést az adatalapú termesztés és a precíziós mezőgazdaság előmozdítására. Például a vízhatékonyság csak új technológiák, például nagy adatok, érzékelők és mesterséges intelligencia alkalmazásával javítható. Ez lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy javítsák mind a gazdasági megtérüléseiket, mind a munkájuk környezeti fenntarthatóságát – mondta Hogan.

A biztos bejelentett egy új tápanyag-gazdálkodási platformot is, amelynek révén a termelők – többek között az EU Copernicus műholdas programján keresztül – naprakész és részletes információkat szerezhetnek vetéseik mindenkori állapotáról, ami tovább javítja a műtrágyák és növényvédő szerek célzottabb és hatékonyabb felhasználását.

A drónok a precíziós gazdálkodásban nyújtanak segítséget

 

A precíziós mezőgazdaság támogatói szerint az ilyen technológiák lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy kevesebbet termeljenek kevesebb erőforrással és csökkentik a környezetre gyakorolt hatásukat. Kétség merül fel azonban, hogy az uniós gazdálkodók többsége tudja-e alkalmazni az új módszereket, mivel az EU-ban a mezőgazdasági termelők egyharmada 65 éves vagy ennél idősebb, és nem rendelkezik a szükséges digitális ismeretekkel. Egy másik probléma lehet a precíziós technológia magas beszerzési költsége. Ezekhez a nagy mezőgazdasági cégek könnyebben hozzáférnek. Viszont az európai mezőgazdaság kisgazdaságokból áll, amelyek bevételüket többnyire a saját fenntartásukra forgatják vissza.

Phil Hogan második bemutatott kezdeményezése a jó vízgazdálkodási gyakorlatokról szól. Úgy vélte, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjával együttműködve olyan gyakorlatokat kell kidolgozni, amelyekből a tagállamok kiválaszthatják, hogy melyeket kívánják alkalmazni a fenntartható vízgazdálkodás és mezőgazdaság érdekében. Andrea Kohl, a WWF Europe képviselője szerint a víz fenntarthatóan lenne használható a mezőgazdaságban, ám ehhez mindenekelőtt az EU Vízirányelvét be kell építeni a jövőbeli KAP-ba.
– A fenntartható mezőgazdaságra való áttérésnek az új KAP fő célkitűzésének kell lennie. Ezenkívül a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetéseknél olyan rendszert érdemes bevezetni, amely ösztönzőleg hat a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazására. A KAP-ban a zöldítési megoldásokat addig „higították”, hogy már nem vonzóak a gazdálkodók számára – mondta Kohl. Azzal Hogan is egyetértett, hogy eddig az ösztönzőket és a szankciókat együtt használták, azonban a jövőben az ösztönzők továbbra is pénzügyiek maradnának.

 


(forrás: topagrar.com)

 


V4-nyilatkozat az agrártámogatások megőrzéséért

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 10-i ülésén bemutatta a Visegrádi Csoport és a balti országok mezőgazdasági miniszterei által, a KAP jövőjéről július 18-án aláírt közös nyilatkozatot. A dokumentumot Bulgária, Horvátország és Románia is támogatásáról biztosította.
- A visegrádi és balti országokkal közösen jegyzett nyilatkozatban egyetértettünk abban, hogy a Közös Agrárpolitikának a jövőben is a termelőket kell szolgálnia, az agrárpénzeket továbbra is a gazdáknak kell kapniuk. Országaink közös érdeke, hogy a következő többéves pénzügyi keret megfelelő pénzügyi forrást biztosítson az egyre ambiciózusabb uniós agrárpolitikai célok végrehajtásához. A nyilatkozat határozottan elutasítja a nemzeti társfinanszírozás bevezetését a közvetlen mezőgazdasági támogatások esetében - hangsúlyozta Czerván György.

Az államtitkár elmondta, Magyarországnak sem érdeke a jelenlegi rendszer gyökeres átalakítása, továbbra is az erős kétpilléres rendszer megtartásában vagyunk érdekeltek. Ugyanakkor a gazdák és a nemzeti hatóságok szempontjából egyaránt elengedhetetlen a KAP szabályozásból fakadó adminisztratív terhek további egyszerűsítése.
- Egy hosszú folyamatról van szó, amelyben már eddig is komoly eredményeket értünk el, de még további jelentős lépésekre lesz szükség. E téren a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt számíthatnak Magyarország aktív együttműködésére - tette hozzá a földművelésügyi tárca államtitkára. (FM Sajtóiroda)


 

 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám