Gazdaságfejlesztés

A 2017. évi tanyafejlesztési program eredményeit és nyertes pályázatait ismertették. Erre a célra a két kormányzati ciklusban összesen 16,3 milliárd forint áll rendelkezésre.


Fontos döntése volt a kormánynak, hogy minden évben legyen egy olyan pályázat, amely illeszkedik a tanyafejlesztési programhoz. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a tanyákon lakó emberek számára a gazdálkodás és a lakhatás körülményei javuljanak, bekapcsolódhassanak az ország gazdasági vérkeringésébe – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 2017. évi tanyafejlesztési program eredményeiről és nyertes pályázatairól szóló sajtótájékoztatóján.

Tanyafejlesztésre a két kormányzati ciklusban – 2010 és 2018 között – összesen 16,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Fazekas Sándor megjegyezte, a forrás két fő elemet tartalmaz. Az egyik a tárca által gondozott tanyafejlesztési program – ami több részből áll –, a másik pedig a program eddigi tapasztalatai alapján kidolgozott villamosítási és vízellátási vidékfejlesztési tanyaprogram, amelyben 8 milliárd forintos keretre lehet pályázni. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a tanyafejlesztési folyamat nem áll le, mert a jó minőségű, egészséges, a tanyákon előállított élelmiszerekre – amelyek már most is ott vannak a gazdapiacok és a boltok kínálatában is – továbbra is lesz igény. Mint mondta, a magyar tanyát az Országgyűlés határozata alapján az idei évtől kiemelt nemzeti örökségként kell kezelni, mivel az hungarikum. Eddig a tárca 1145 tanyai egyedi gazdaság fejlesztését tudta finanszírozni.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az idei tanyafejlesztési program részleteit ismertetve elmondta: a támogatói döntésnek ebben az évben 291 pályázó örülhet, közel 800 millió forintot nyertek el. A pályázóknak vállalásaikat 2018. április 30-ig kell teljesíteniük, a beruházásokat eddig kell befejezni. A pályázatot összehangolták a Vidékfejlesztési Programmal, mert párhuzamos támogatások nem működhetnek.

Az idén is, mint korábban, a legnépszerűbb pályázat a tanyagazdaságok fejlesztését szolgálta. Itt 142 pályázó részesült támogatásban. Saját tanyájának felújítására 31 pályázónak nyílik alkalma, olyanoknak, akik agrártevékenységet nem folytatnak. A másik népszerű terület a tanyagondnoki szolgálatok támogatása volt; itt 32 támogatott pályázat volt az idén. De pályázni lehetett még nyitott tanyagazdaságok kialakítására, vagy a tanyai idegenforgalmat szolgáló tevékenységek fejlesztésére és közösségi terek kialakítására is. V. Németh Zsolt hozzátette, a tanyafejlesztés jövőre is folytatódik. A ráfordítható összeg 2018-ban 50 százalékkal nő, és 1,2 milliárd forintra emelkedik.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok