Gazdaságfejlesztés

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány éves üzleti partnertalálkozóját rendezte november 14-én. Az AVHGA tevékenysége dinamikusan bővül, a kezességgel biztosított hitelállomány 2010 óta, mintegy két és félszeresére növekedett.


Az agrárgazdaság és a vidék fejlesztése kiemelkedő fontosságú, stratégiai feladat – említette meg tanácskozást megnyitó köszöntőbeszédében Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Mint megjegyezte, miközben az agrárgazdasága nemzetgazdaság 2016. évi bruttó hozzáadott értékének 6,6 százalékát adta közvetlenül, a különböző hozzá kapcsolódó ágazatok már 20-25 százalékban járulnak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez.
– A szektor iránti finanszírozói bizalom erősödésnek is köszönhetően a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállománya folyamatosan bővül, és jelenleg 638, illetve 383 milliárd forintot tesz ki. A növekedésben jelentős szerepet játszik az alapítvány készfizető kezessége, amely a teljes banki és takarékszövetkezeti szektor számára elérhető, és amely a finanszírozói bizalmat erősítve képes a hitelezésbe bevonni azokat a kisebb agrár-vállalkozásokat is, amelyek hagyományosan nem tartoznak a pénzintézetek tipikus ügyfélkörébe – mondta a helyettes-államtitkár.

Feldman Zsolt hozzátette, a kormány célja a nagy hozzáadott értéket képviselő, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, elsősorban az állattenyésztés és a kertészet, valamint az élelmiszeripar jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése, így a vidék népességmegtartó képességének javítása.
– Így az FM számos, az agrártermelést segítő programot támogat, valamint azokhoz kapcsolódóan meghatározott célcsoport részére kiemelt támogatási programokat indít. Ilyen például az AVHGA-val együttműködve kidolgozott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció, valamint a jégesőkár- és a fagykár-enyhítés. Illetve a tehén- és sertéstartók részére elérhető kiemelt támogatási programok is, amelyek komoly szerepet játszanak az ágazat stabil finanszírozási hátterének biztosításában. A hazai célkitűzésekhez igazított intézkedéseknek és támogatási rendszernek köszönhetően az agrárium teljesítménye javul, többek között bővül a foglalkoztatás, élénkülnek a beruházások és a mezőgazdasági termények egyre nagyobb hányada kerül exportra.

Az AVHGA célja, hogy készfizető kezesség vállalás biztosításával növelje azon kisméretű vállalkozások hitelképességét, amelyek pénzügyi intézmények számára nem tudnak elegendő biztosítékot felajánlani. Az idei rendezvény betekintést nyújtott az Európai Garanciaszervezetek Szövetségének agráriumért folytatott tevékenységébe is.

Herczegh András az AVHGA ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte, a hitelgarancia jelentősége felértékelődött az elmúlt években, ma már a legtöbb gazdálkodó tudja, hogy az alapítvány kezességével könnyebben és kedvezőbb feltételekkel juthat hitelhez. Az AVHGA tevékenysége dinamikusan bővül, a kezességgel biztosított hitelállomány 2010 óta, mintegy két és félszeresére, 96,1 milliárd forintról 237,5 milliárd forintra növekedett. A kezességnyújtás fontos pénzügyi eszköz, segíti a kkv-k beruházási tevékenységét, napi működésének finanszírozását, ezen keresztül munkahelyeket teremt és megőrzi azokat, mérsékli a regionális különbségeket és előmozdítja a vidéki népesség megmaradását. Az alapítvány eddigi működése során 2921 magyarországi településen tevékenykedő vállalkozást segített finanszírozáshoz jutni, ez az összes település mintegy 93 százaléka. (AVHGA/FM Sajtóiroda)


Mikrovállalkozások is igényelhetik a nulla százalékos K+F+I hitelt

Az eddiginél is kedvezőbb feltételekkel igényelhető szerdától a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzését szolgáló nulla százalékos kamatozású beruházási hitel, immár a mikrovállalkozások is kérhetik azt – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Az MFB Pontokon elérhető európai uniós forrású „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitelprogram" feltételeit azért módosította a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az MFB, hogy szélesítse azon vállalkozások körét, amelyek élhetnek a kedvező hitel lehetőségével. E célt szolgálja az a könnyítés is, hogy a kölcsön összegének minimálisan felvehető összege 100 millió forintról 5 millió forintra csökken.
Az új termékdokumentációk, valamint a módosításokat tartalmazó teljes lista ezen a  linken érhetők el. (MTI)


 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok