Gazdaságfejlesztés

Kárpát-medencei Falugazdász Program indul a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában. A falugazdászok munkájukkal támogatják a szülőföldön való érvényesülést.


A Földművelésügyi Minisztérium kiemelten fontosnak tartja az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, amelyen húsz külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást a Kárpát-medencei Falugazdász Programról. Ezt a tárca 2018-tól indítja el, 420,88 millió forint támogatással.

A program keretében foglalkoztatott 107 falugazdász-szakember hiánypótló tevékenységével számos területen nyújt segítséget a külhoni magyar gazdáknak. A gazdálkodók támogatásukkal szerezhetnek információt az aktuális szakmai találkozókról, a legújabb, a mezőgazdaságot érintő technológiai fejlesztésekről, vagy a hazai, valamint EU-s pályázati lehetőségekről. A falugazdászok munkájukkal támogatják a szülőföldön való érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében. A program mind szakmai, mind pénzügyi szempontból illeszkedik az elmúlt években több tíz milliárd forint keretösszeggel elindított és legnagyobb részben agrártémájú pályázati témákat felölelő külhoni térség- és gazdaságfejlesztési programokhoz, amelyek anyaországi, míg a falugazdászok tevékenysége az adott ország forrásaiból, azok eredményes kihasználásával segítik a magyar agrárvállalkozásokat.

A szaktárca vezetője beszédében arra is emlékeztetett, hogy a jövő érdekében ki kell aknázni a Kárpát-medence agrárgazdaságában rejlő összes potenciált, hogy kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér azon magyar közösségek főszereplésével, amelyek felismerték az együttműködés adta lehetőségeket.

 


Rangos fórum

A Földművelésügyi Minisztérium immáron hatodik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Összefogás Fórumot, amely mára a térség legrangosabb gazdatalálkozójává nőtte ki magát. Az esemény megrendezésével a szaktárca a kapcsolatrendszerébe tartozó több, mint 50 külhoni magyar gazdaszervezet mintegy 50.000 fős tagságát nagyságrendekkel meghaladó mértékben, immáron lehetőséget biztosít a teljes külhoni agrártársadalomnak, hogy új üzleti kapcsolatokat, barátságokat alakítsanak ki az egy nemzetben való gondolkodás jegyében bárhonnét is érkezzenek a Kárpát-medencéből.


 


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok