Gazdaságfejlesztés

Az Európai Unióban 2017-ben megfigyelhető gazdasági fellendülés részben a háztartások fogyasztása mérsékelt bővülésének tudható be. A tagországokban átlagosan 16 436 euró volt az egy főre jutó vásárlóerő, ami 1,9 százalékos emelkedést jelent az előző évhez viszonyítva.


A vásárlóerő mértéke azonban nagy eltérést mutat a tagállamok között. Nagy-Britanniában a font leértékelődésének eredményeként 1,5 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, míg Romániában 2016-hoz képest 7,8 százalékos emelkedés mutatkozott. A nagymértékű növekedéshez képest az egy főre jutó vásárlóerő Romániában (4 556 euró) még mindig jóval az EU átlag alatt van.

Az EU-28 országok szinte mindegyikéről elmondható a pozitív változás a kiskereskedelmi forgalomban. A laza árfolyampolitikának köszönhetően az EU országaiban átlagosan 1,8 százalékos forgalombővülés figyelhető meg 2016-hoz viszonyítva. Nagy-Britanniában ugyanakkor az euróban számolt forgalom 4,2 százalékkal csökkent, ami nélkül az európai kiskereskedelem még nagyobb nyereséget könyvelhetett volna el. A közép- és kelet-európai országok közel kétszámjegyű növekedést produkálva (Cseh Köztársaság 9,8 százalék, Románia 9,3 százalék, Lengyelország 8,9 százalék, Magyarország 8 százalék) járultak hozzá az EU eredményéhez.

A gazdasági fellendüléssel egyidejűleg a szakemberek a fogyasztói költségek növekedését valószínűsítik az EU országaiban 2018-ra valamint a nominális forgalom 2,1 százalékos emelkedését prognosztizálják. A növekedési ütem tekintetében eddig is élen járó országok továbbra is a rangsor élén helyezkednek majd el, így jelentős növekedés várható Bulgáriában (5,3 százalék), Magyarországon (6,0 százalék), a Cseh Köztársaságban (6,5 százalék) és Romániában (7,5 százalék).

A fogyasztói árak alakulásával kapcsolatban a 2017. évi 1,7 százalékos inflációs rátához viszonyítva 2018-ra is hasonló, 1,9 százalékos növekedésre lehet számítani. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez az előrejelzés nem számol az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi vita további eszkalálódásával. Az EU-n kívüli országok közül Törökországban várható a legdrasztikusabb emelkedés, ahol a fogyasztók 8,5 százalékkal magasabb árakkal kalkulálhatnak majd idén.

További részleteket a GfK európai kiskereskedelmekről szóló tanulmányában olvashat.

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei