`

Az Európai Unió 2021-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában (KAP) az uniós kifizetések szerkezete nem, viszont az igénybevételi, valamint a végrehajtási szabályok várhatóan bonyolultabbá válnak - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a Magyar Lízingszövetség Lízing Szakmai Napok című rendezvényén.


Magyarország érdeke, hogy a tervek szerint 2021-től életbe lépő új uniós agrártámogatási rendszerben a kiszámíthatóság megmaradjon, a már megtanult, működőképes konstrukciók a lehető legnagyobb mértékben fennmaradjanak – emelte ki Feldman Zsolt.

Rámutatott: ehhez, a bizottsági javaslat szerint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusénál alacsonyabb összeg, folyó áron évente mintegy 1,2 milliárd euró állna Magyarország rendelkezésére. Kedvezőnek nevezte ugyanakkor a banki finanszírozás szempontjából, hogy a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete alapvetően várhatóan nem változik, a támogatási összegek alappillére 2020 után a fenntarthatósági alap jövedelemtámogatás lesz.

Feldman Zsolt elmondta: Az Európai Bizottság javaslata egyelőre sok változást tartalmaz, lényegében sokkal több elvárást fogalmaz meg kevesebb pénzért, és nincs meg benne az összhang a támogatások mértéke és a kötelezettségek között. A bizottsági javaslat szerint a KAP, úgynevezett többéves pénzügyi kerete 324,4 milliárd euróra rúgna 2021 és 2027 között, ami 16,5 százalékkal csökkenne a 2014-2020-as időszak 388,3 milliárd eurós összegével szemben.

Az Agrárminisztérium szakértői intenzív tárgyalásokat folytatnak más tagállamokkal, hogy a mostani a javaslatban szereplőnél kedvezőbb feltételekkel kezdjék meg el a következő uniós költségvetési ciklust – jelezte. Feldman Zsolt kifejtette: az agrárfinanszírozás szempontjából kedvező, hogy a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete alapvetően nem változik majd az új rendszerben. Az AM államtitkára emlékeztetett, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2010 óta folyó áron 50 százalékkal, változatlan áron 25 százalékkal bővült, ami európai szinten is kiemelkedő eredmény.

Feldman Zsolt szerint a magyar agrárgazdaság egyik nagy problémáját jelenti a generációváltás, a magyar termelők átlagéletkora 56 év, miközben a 30 év alatti gazdák aránya mindössze 6 százalékot ér el. Hozzátette: ez azért válhat fontossá, mert az új uniós agrártámogatási rendszerben egyebek mellett a fiatal gazdák is forráshoz juthatnak. Arról is szólt, hogy az új agrártámogatási rendszerben a kiemelt célok közé tartozik a versenyképesség növelése, a klímaváltozás elleni fellépés, a környezetvédelem, a modernizáció, az élelmiszer- és egészségvédelem, a biodiverzitás megőrzése.

A rendezvényen Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke azt mondta: látszik, hogy a gazdaság jól teljesít, a GDP lendületesen nő, a beruházásoknál is látványos, kétszámjegyű a bővülés, ez pedig a lízingpiacnak is lökést adott. Kiemelte: a lízingpiac teljesítményét legjobban mutató finanszírozott összeg az idei második negyedév végén 329 milliárd forintot tett ki, ez 18 százalékos növekedésnek felel még éves szinten, ami meghaladja az első negyedévben elért 16 százalékos bővülést, és az európai piacon leginkább jellemző, egyszámjegyű fejlődést is jóval meghaladja. A fogyasztói bizalom visszatért, a magánszemélyek is sok új autót vásároltak, és nyitottak a lízingfinanszírozásra.

A lízingpiaci konferencián Nyikos Katalin előadása után ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a magyar exportőröket és exportáló beszállítókat különböző kedvezményes finanszírozási konstrukciókkal segítő EXIM a Magyar Lízingszövetség kilenc tagvállalatával. Jákli Gergely, az EXIM vezérigazgatója hangsúlyozta: az exportban érintett vállalatoknak biztosítanak különböző finanszírozási konstrukciókat, a bank tevékenységének fókuszában a kis- és középvállalkozások állnak.

Az EXIM vezérigazgatója jelezte: a „Jövő exportőrei hitelprogram” a pénzügyi intézmények részére kínál hitel- és lízingkonstrukciót, amelyet az EXIM az európai uniós és magyar támogatási jogszabályok alapján nyújt. A program célja, hogy a magyar cégek nemzetközi versenyképessége javuljon, segítse azok exportpiacra jutását. Jákli Gergely elmondta: az EXIM-nél a lízingkonstrukciók állománya megközelíti a 38 milliárd forintot, ezen belül a kkv-khoz köthető állomány 20,9 milliárd forintot ér el. A kkv-k kiemelt szerepét jelzi, hogy 1238 eximes lízingügylet több mint 80 százaléka mögött áll kis- és középvállalkozás.


(forrás: hirado.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám